Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

EU želi izmijeniti ugovor s Pfizerom i radikalno smanjiti pošiljke naručenog cjepiva

Upozoravaju da će propasti milijuni cjepiva

A resident of the Christalain nursing home in Brussels receives a dose of Pfizer-BioNTech Covid-19 vaccine on January 14, 2021 dispensed with a syringe and a needle that allow one extra dose of vaccine per vial. - EU's medicines watchdog said on January 8, 2021 that six doses instead of five of the Pfizer-BioNTech coronavirus jab can be extracted from each vial if the correct needles are used, increasing the number of people who can be vaccinated with available supplies. (Photo by Kenzo Tribouillard / AFP)
FOTO: AFP

Vlade Europske unije intenzivirale su svoj pritisak na Pfizer i druge proizvođače cjepiva kako bi ponovno pregovarali o ugovorima, upozorivši da će propasti milijuni doza cjepiva koje više nije potrebno.

Tijekom najteže faze pandemije Europska komisija i europske vlade su, strahujući od nestašica, pristale kupiti velike količine cjepiva, većinom od američkog Pfizera i partnerskog BioNTecha iz Njemačke.

Nakon što je pandemija stala u Europi, a cijepljenje usporilo, mnoge države žele izmjene ugovora kako bi se smanjile pošiljke i time i njihov trošak.

Poljski milijunski višak

O tom se pitanju u utorak razgovaralo na sastanku ministara zdravstva Europske unije u Luksemburgu, iako je Komisija i dalje oprezna oko toga što se može postići.

Poljska, zemlja koja predvodi pozive za revizijom ugovora, ima više od 30 milijuna doza cjepiva na zalihi, a prema postojećem dogovoru trebala bi kupiti još 70 milijuna doza, rekao je poljski diplomat Reutersu.

Poljska ima oko 38 milijuna stanovnika, a 60 posto njih je u potpunosti cijepljeno, ne uključujući ‘booster’ doze. U EU-u je taj prosjek na 70 posto.

U pismu poslanom Komisiji ranije ovaj mjesec poljski ministar zdravstva Adam Niedzielski je s kolegama iz Hrvatske, Bugarske, Estonije, Mađarske, Latvije, Litve i Rumunjske pozvao na „redukciju količina“ naručenih cjepiva.

To je nedovoljno rješenje

Oni smatraju kako su ugovori dogovoreni u trenutku kad je bilo nemoguće predvidjeti kako će se pandemija odvijati te ih se stoga treba promijeniti sada kad je situacija povoljna.

Pfizer i Moderna, još jedan dobavljač cjepiva EU-u, pristali su odgoditi neke pošiljke. Ministri u svom pismu poručuju kako je to „nedovoljno rješenje koje samo odgađa problem“. Povjerenica Komisije za zdravstvo Stella Kyriakides u utorak je kazala kako će se pokušati odgoditi pošiljke cjepiva najranije za iduću godinu te da bi suvišne doze mogle biti potrebne u budućnosti.

Naglasila je kako se „ugovori moraju poštivati“ i dodala kako EU „ne može unilateralno izmijeniti njihove uvjete“. Jedan europski dužnosnik, govoreći pod uvjetom anonimnosti, u svibnju je rekao da bi europske države zasigurno izgubile bilo kakav pravni proces koji bi poduzele protiv dobavljača cjepiva.

 

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više