Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Europa je sve zabrinutija zbog novih, zaraznijih sojeva virusa. U SAD-u pada broj novozaraženih

Istodobno u SAD-u pada broj zaraženih

The entrance of the intensive care unit of the Robert Bosch hospital in Stuttgart, southern Germany, is seen on December 10, 2020, amid the new coronavirus COVID-19 pandemic. (Photo by THOMAS KIENZLE / AFP)
FOTO: AFP

Zabrinutost zbog širenja zaraznijih varijanta koronavirusa zavladala je Europom u kojoj sve više država zatvara svoje granice, a u Sjedinjenim Država pada i broj novozaraženih i hospitaliziranih. Njemačka od subote zabranjuje ulazak na svoj teritorij kopnenim, morskim i zračnim prijevozom putnicima iz pet zemalja koje su snažno pogođene različitim varijantama covida-19. Susjedna Francuska od nedjelje zatvara svoje granice za državljane iz zemalja koje nisu članice Europske unije.

Kanada će postrožiti ograničenja za ulazak na svoj teritorij mjerama kojima želi “obeshrabriti putovanja” kako bi suzbila širenje novih varijanata, rekao je premijer Justin Trudeau. Meksiko je odmah pozvao Kanadu da odustane od te odluke. U Sjedinjenim Državama već dva tjedna opada broj novih zaraženih i broj oboljelih od covida-19 na bolničkom liječenju iako je ukupan svakodnevni broj pozitivnih na virus i dalje veći nego ljetos.

Pad zbog toga što su prošli blagdani?

Stručnjaci ocjenjuju da je slika poboljšana zato što je prošlo razdoblje blagdana kada se ljudi češće okupljaju. Drugi je razlog što je barem u jednom dijelu saveznih država već zaražen dobar dio stanovništva pa i učinak stečenog imuniteta tu igra ulogu. Međutim u SAD je svakodnevni broj umrlih od covida i dalje iznad 3000, ali krivulje idu u dobrom smjeru u toj državi u kojoj je koronavirus usmrtio više od 430.000 ljudi.

U Europskoj uniji, regulatorno tijelo odobrilo je za uporabu cjepivo AstraZenece u petak, no predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen ne odustaje od pritiska na tog proizvođača zbog njegovih kašnjenja u isporukama. “Očekujem da tvrtka isporuči 400 milijuna doza kako je i dogovoreno”, istaknula je.

AstraZeneca kaže da će idućih dana isporučiti tri milijuna doza

Generalni direktor laboratorija AstraZenece, Pascal Soriot, požurio se izjaviti da će “prva pošiljka od približno tri milijuna doza biti isporučena idućih dana”. Cjepivo koje je razvio laboratorij AstraZeneca u suradnji s britanskim sveučilištem Oxford treće je koje je odobrio Bruxelles za imunizaciju na prostoru Europske unije nakon cjepiva Pfizer/BioNTech te tvrtke Moderna.

Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila je AstraZenecino cjepivo za sve osobe starije od 18 godina, no nagađa se hoće li se cjepivo davati i ljudima iznad 65 godina pošto je njemačka agencija izrazila rezerve ističući da ta populacija nije u dovoljnoj mjeri bila obuhvaćena kliničkim ispitivanjima. Spor s dobnom granicom samo pridonosi već postojećoj zbrci u Europi u vezi s cjepivom britanskog laboratorija kojemu Bruxelles zamjera da ne poštuje rokove na koje se obvezao predugovorom.

Isporučit će samo četvrtinu dogovorenih doza za prvi kvartal

AstraZeneca je objavila da može Uniji isporučiti samo “četvrtinu” dogovorenih doza u prvom tromjesečju, a Bruxelles je skeptičan prema razlozima kojima laboratorij opravdava to smanjenje i sumnja da je za veće novce preusmjerio cjepivo negdje drugdje. Bruxelles je u petak prihvatio mehanizam kojim će kontrolirati izvoz cjepiva proizvedenog u Europskoj uniji izvan tog prostora kako bi spriječio odljev cjepiva namijenjenog Europljanima.

U tu je skupinu isprva uključio Sjevernu Irsku, ali je i odustao nakon oštrih kritika Velike Britanije da krši sporazum o brexitu pa je njegovo odustajanje pozdravila Sjeverna Irska. Europska unija upozorava da će motriti kako bi spriječila da se tranzitom cjepiva “prema trećim zemljama zaobiđe sustav odobrenja” cjepiva.

Predsjednik WHO upozorava na tri velika problema

Prvi čovjek Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus ponovno je upozorio bogate da cjepivo treba podijeliti sa zemljama u razvoju. “Ako budemo gomilali cjepiva umjesto da ih dijelimo, dogodit će se tri velika problema. Prvi, kao što sam to već rekao, će biti katastrofalan moralni podbačaj, drugi, pandemija će i dalje biti živa i treći, globalni ekonomski oporavak bit će vrlo spor”, rekao je.

Oko 63 posto doza cjepiva već ubrizganih stanovništvu bogatih zemalja (Europa, SAD i monarhije Perzijskog zaljeva) obuhvaća tek 16 posto svjetskog stanovništva. Više od 86,5 milijuna doza anticovid cjepiva podijeljeno je u najmanje 73 države i teritorija navodi agencija AFP na temelju svojih podataka. Država Alžir treba u subotu početi cijepljenje, a Kolumbija 20. veljače.

Trenutno se traži izvorište bolesti

Istodobno, stručnjaci WHO-a u subotu su ušli u bolnicu u Wuhanu koja je primila prve oboljele od covida-19 prije godinu dana kada je krenula pandemija čime nastavljaju svoju istragu kako bi ustanovili izvorište bolesti. Mediji u Kini, koja je bila ishodište pandemije, gotovo da šute o toj politički krajnje osjetljivoj misiji za Peking koji je bio optuživan da je prekasno reagirao i time pustio ‘duh’ zaraze da se oslobodi iz boce i proširi svijetom.

Sjedinjene Države zatražile su “jasnu i temeljitu istragu”, a Peking odbacuje svaku političku implikaciju. Pandemija je ovaj tjedan usporila u svijetu (-11 posto), no brojke su i dalje visoke: svaki dan potvrdi se prosječno 564.300 novih slučajeva.