Politika & Kriminal

Europol u velikoj akciji razbio balkanski kartel koji je Europu opskrbljivao kokainom. Objavljena snimka uhićenja

Kartel su činili uglavnom kriminalci iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije

FOTO: Screenshot Europol/YouTube

Međunarodna policijska akcija osam zemalja, među kojima je i Hrvatska, provela je niz akcija protiv balkanskog narko kartela koji Europu opskrbljuje kokainom. Priveden je 61 pripadnik kartela, od kojih su 23 uhićena. Tijekom operacije zaplijenjeno je 2,6 tona kokaina, 324 kilograma marihuana, 612.000 eura u gotovini te devet luksuznih vozila i pet motora, izvijestili su predstavnici zemalja sudionica na pressici u Madridu gdje su predstavili rezultate koordinirane akcije.

Operativnu radnu skupinu, osnovane u srpnju 2020., predvodio je Europski centar za teški i organizirani kriminal (Europol), a cilj je bio povezati uključene zemlje u zajedničku koordiniranu strategiju kako bi se razbila mreža kartela.

Istaknuli su kako je zločinačka organizacija bila jako mobilna s aktivnim ograncima u nekoliko europskih zemalja, a činili su je uglavnom kriminalci iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije.

U prvoj akciji uhićeni vođe kartela

Španjolski istražitelji su kroz suradnju s međunarodnim kolegama saznali da je kartel za ovo proljeće pripremao uvoz velikih količina kokaina, više od 1,25 tone, iz Južne Amerike u Europu, pa su proveli nadzor kriminalaca tijekom višestrukih putovanja između dva kontinenta. Otkrili su kako su u ožujku u Španjolsku doputovali dvojica čelnika kartela kako bi pripremili dolazak pošiljke droge.

Europol je dvojicu vođa, koji su do tada izbjegavali osobno sudjelovati na sastancima, smatrao visokovrijednim metama te su u ranim jutarnjim satima 10. ožujka pripadnici španjolske nacionalne policije (Policia Nacional) izvršili istodobne racije u četiri grada (Tarragoni, Barceloni, Geroni i Valenciji). Uhitili su 13 osoba, uključujući dvojicu vođa, kao i policijskog službenika koji je surađivao s kartelom.

Španjolski istražitelji razbili su i alternativne izvore prihoda kartela, kao što su proizvodnja i trgovina marihuanom i prodaja luksuznih vozila, naveli su na pressici u Madridu.

Slovenska policija privela ostale

Preostalih 48 pripadnika kriminalne skupine nadležnim je tijelima prijavila slovenska nacionalna policija u naknadnoj akciji u svibnju ove godine. Od privedenih uhićeno je ukupno 10 osumnjičenih, a tereti ih se za uključenost u raspačavanje kokaina i marihuane u Europi.

Hrvatski predstavnik u Operativnoj radnoj skupini bio je PNUSKOK, a uz španjolske i slovenske policajce sudjelovali su službenici iz Srbije, Njemačke, Bosne i Hercegovine, Sjedinjenih Američkih Država i Kolumbije. Europol je od osnutka radne skupine kontinuirano osiguravao najnovije obavještajne podatke i analize, kao pomoć istražiteljima na terenu.

Radna skupina bila je dio Europolove strategije u borbi protiv teškog i organiziranog kriminala koji dolazi sa Zapadnog Balkana.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu