Politika & Kriminal

Europol upozorava da kriminalne organizacije vrebaju djecu izbjeglice, kojih je nestalo najmanje 10.000

Samo u Italiji nestalo ih je 5000, a u Švedskoj još 1000

A boy is pictured as he waits with other migrants and refugees in a train after crossing the Macedonian border into Serbia, in the town of Presevo  on January 25, 2016. 
More than 1 million people from countries like Syria, Iraq or Afghanistan entered Europe last year in what has been called the biggest migration to the continent since World War II.  / AFP / ARMEND NIMANI
FOTO: AFP

Najmanje 10.000 izbjegle djece koja nisu bila u pratnji roditelja nestalo je nakon što su stigli u Europu, priopćio je danas Europol, a prenosi Guardian. Strahuje se da su mnogi od njih pali u ruke organiziranih kriminalnih grupa za trgovinu ljudima.

Sveeuropska kriminalna infrastruktura

Šef Europola Brian Donald za Observer je kazao da su na tisuće ranjivih maloljetnih izbjeglica nestale nakon što su ih registrirale državne vlasti. Samo u Italiji nestalo ih je 5000, a u Švedskoj još 1000, istaknuo je Donald i upozorio da je sofisticirana sveeuropska “kriminalna infrastruktura” sada usmjerila pažnju na izbjeglice.

“Nije pretjerano reći da u ovom trenutku tragamo za više od 10.000 djece. Neće svi oni biti iskorišteni za kriminal, neki su možda samo predani članovima svih širih obitelji. Ali, mi ne znamo gdje su oni, što rade i s kime su”, istaknuo je šef Europola.

Maloljetnici činili 27 posto od milijun izbjeglica

Prema procjenama humanitarne organizacije Save the children, u Europsku uniju lani je ušlo 26.000 djece bez pratnje roditelja.

Europol, koji ima više od 900 analitičara i policijskih službenika, vjeruje da su maloljetnici činili 27 posto od oko milijun izbjeglica, koliko ih je tijekom 2015. stiglo u EU.

Nastavite čitati