Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Europska agencija za lijekove traži da cjepivo tvrtke Novavax nosi upozorenje o srčanim nuspojavama

Nuvaxovid je proteinsko cjepivo izrađeno starijom tehnologijom

A patient recieves a dose of Nuvaxovid vaccine from Novavax in Utrecht on March 15, 2022. - Unlike mRNA vaccines, Nuvaxovid does not need to be stored in ultra-low temperatures, giving it a logistical advantage in difficult-to-access regions. (Photo by Jeroen JUMELET / ANP / AFP) / Netherlands OUT
FOTO: AFP

Europska agencija za lijekove (EMA) preporučuje da cjepivo protiv covida Nuvaxovid, američke biotehnološke tvrtke Novavax i najvećega svjetskog proizvođača cjepiva, indijskog Serum Instituta, nosi upozorenje koje se odnosi na mogući nastanak upalnih srčanih stanja.

Riječ je o miokarditisu i perikarditisu, dvama stanjima koja bi na temelju malog broja prijavljenih slučajeva trebala biti navedena kao nove nuspojave cjepiva farmaceutskog naziva Nuvaxovid, objavila je u srijedu EMA. Agencija je od američkog proizvođača lijekova zatražila da dostavi i dodatne podatke o riziku od pojave ovih nuspojava.

Prošli je mjesec EMA evidentirala teže alergijske reakcije u cijepljenih pojedinaca, koji su prijavljeni kao potencijalna nuspojava cjepiva.

Proteinsko cjepivo

Novavaxovo proteinsko cjepivo u kliničkim je istraživanjima na približno 30.000 ispitanika u Sjedinjenim Američkim Državama i u Meksiku pokazalo učinkovitost od 90 posto. Riječ je o proteinskom cjepivu izrađenom starijom tehnologijom, koja se već godinama koristi za proizvodnju ostalih vrsta cjepiva.

Novavax se nadao da će ljudi koji su bili neskloni cijepiti se Pfizerovim i Moderninim cjepivom, utemeljenom na revolucionarnoj tehnologiji glasničke RNK (mRNA) dati prednost njihovu cjepivu jer se oslanja na tehnologiju koja se desetljećima koristi u borbi protiv raznih zaraznih bolesti, poput primjerice hepatitisa B i gripe.

No po podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, u Europi je dosad, od lansiranja Nuvaxovida u prosincu prošle godine dano samo oko 250.000 doza.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više