Politika & Kriminal

Europska komisija predstavila plan za covid-putovnice. Uvode ih 1. lipnja, a izgledat će ovako

Dosad se cijepilo samo 3,5 posto stanovništva EU-a

Europska komisija je danas predložila uredbu o uspostavi digitalne potvrde koja bi trebala omogućiti sigurno putovanje unutar Europske unije tijekom pandemije, odnosno tzv. covid-putovnice. To će biti dokaz da je osoba cijepljena, da je već preboljela bolest ili da ima negativan testa na covid-19.

Potvrde će biti besplatne, u digitalnom ili papirnatom obliku na jeziku zemlje koja je izdaje i na engleskom. Sadržavat će kod kako bi se osigurala sigurnost i autentičnost potvrde.

Te potvrde trebaju biti usklađene i provjerljive u cijeloj Europskoj uniji. Komisija poziva države članice i Europski parlament da što prije usvoje prijedlog kako bi uredba mogla stupiti na snagu do ljeta.

Sadržavat će i rezultate testiranja na virus ili prisutnost antitijela

Potpredsjednik Komisije Margaritis Schinas kazao je u intervjuu FAZ-u da potvrda treba biti spremna “do ljeta, a ljeto počinje 1. lipnja”. Radi se o mjeri koja je uvelike namijenjena spašavanju turizma u EU. Komisija se odlučila za uredbu jer su je države članice dužne izravno primjenjivati, suprotno od preporuka koje ionako malo država poštuje.

Budući da nema dovoljno cjepiva, Komisija želi da te potvrde sadržavaju i rezultat testiranja na covid-19 ili nazočnost antitijela kako osobe koje nisu imale priliku cijepiti ne bi bile diskriminirane, što je i bila primjedba mnogih zemalja na tu ideju. Po podacima Komisije, dosad se cijepilo samo 3,5 posto stanovništva EU-a.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu