Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Europska komisija špota Srbiju: 'Namjera da pojačaju veze s Rusijom otvara ozbiljna pitanja'

'Odnosi ne mogu biti uobičajeni s Rusijom', upozoravaju iz EK-a

Ursula von der Leyen, Aleksandar Vučić
FOTO: EU/Etienne Ansotte

“Sporazum o redovitim konzultacijama ministarstava vanjskih poslova Srbije i Rusije, zemlje koja je nelegalno napala suverenu zemlju i čija vojska svakodnevno čini zločine, otvara ozbiljna pitanja i suprotna je deklariranom cilju Beograda o priključivanju EU”, istaknula je danas Europska komisija.

“Ako vidimo da ministarstvo vanjskih poslova Srbije dogovara redovite konzultacije s ministarstvom zemlje koja na dnevno bazi krši Povelju UN-a, čija vojska čini zločine i zvjerstva, onda je to vrlo jasan znak njihove namjere da pojačaju svoje veze s Rusijom i to otvara ozbiljna pitanja”, izjavio je glasnogovornik za vanjsku politiku EK Peter Stano.

‘Odnosi s Rusijom ne mogu biti uobičajeni’

Stano je komentirao potpisivanje sporazuma između ministara vanjskih poslova Rusije i Srbije Sergeja Lavrova i Nikole Selakovića o redovitim konzultacijama i koordinaciji u sljedeće dvije godine. Taj dokument je potpisan prošli petak na marginama Opće skupštine UN-a u New Yorku.

“Europska unija je bila vrlo jasna sa zemljama partnerima, a posebice s onima u procesu pristupanja, da odnosi ne mogu biti uobičajeni s takvom zemljom i režimom, koji čini toliko zločina i zvjerstava. Mi to uzimamo vrlo ozbiljno”, rekao je Stano dodajući da je Srbija vlastitom odlukom proglasila pristupanje EU svojim prioritetom.

“Ta odluka povlači za sobom i usklađivanje s EU u pitanjima vanjske politike”, istaknuo je glasnogovornik Komisije. Srbija je jedina zemlja kandidatkinja koja odbija slijediti odluke EU u području vanjske politike, uključujući i sankcije koje je Unija uvela protiv Ruske Federacije.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više