Europska komisija upravo je potvrdila da Hrvatska ispunjava uvjete za Schengen

Finalna odluka o ulasku Hrvatske u šengenski prostor sada je na državama članicama koje moraju donijeti jednoglasnu odluku

ZADNJA IZMJENA: lis 22, 2019

Europska komisija upravo je potvrdila da Hrvatska ispunjava tehničke uvjete za pristupanje šengenskom prostoru. Odluka je donesena danas, na redovitoj sjednici kolegija, jednoj od posljednjih u mandatu ove Komisije.

„Europska komisija smatra da je Hrvatska poduzela potrebne mjere da bi osigurala ispunjavanje potrebnih uvjeta za punu primjenu šengenskih pravila i standarda”, izvijestila je Komisija, dodavši da će Hrvatska morati nastaviti dosadašnje aktivnosti, osobito kad je u pitanju čuvanje vanjske granice, kako bi i dalje ispunjavala potrebne uvjete.

Odluka na državama članicama

Predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker pohvalio je Hrvatsku za „trud i ustrajnost”. „Samo ujedinjeni i zajedničkim snagama možemo osigurati snažnije šengensko područje”, kazao je Juncker koji vjeruje da će države članice „poduzeti prave korake da Hrvatska uskoro postane punopravna članica Schengena”.

Sličnu je poruku članicama poslao i povjerenik za migracije i unutarnje poslove Dimitris Avramopoulos. „Sada kad je Hrvatska poduzela mjere kako bi ispunila potrebne uvjete, to moramo priznati”, izjavio je povjerenik. Njihove izjave upućene su državama zato što je Komisijino zeleno svjetlo tek prvi korak. Slijedi odluka država članica koja mora biti jednoglasna.

Tri države u čekaonici

Uz Hrvatsku, još pet članica Europske unije nije u Schengenu. Irska i Ujedinjeno Kraljevstvo to ne žele, a Bugarska, Cipar i Rumunjska zasad nisu primljene. Osim EU članica, u Schengenu su i Island, Norveška, Švicarska i Lihtenštajn.

Hrvatska je svoju spremnost za pristupanje šengenskom prostoru izrazila 2015., dvije godine nakon ulaska u EU. Tada su krenule tzv. šengenske evaluacije, proces u kojem se provjeravalo je li Hrvatska pripremljena u osam različitih područja, od odobravanja viza do čuvanja vanjske granice. Taj je proces ovom odlukom Komisije i formalno završio.

Što znači ulazak?

Na odluku država članica, međutim, morat ćemo ipak još pričekati. Koliko bi to moglo potrajati, gotovo je nemoguće predvidjeti. Slovenija je, primjerice, ušla u šengenski prostor krajem 2007., svega tri i pol godine nakon pristupanja Europskoj uniji. Bugarska i Rumunjska su članice EU-a već 12 godina, a još su u šengenskoj čekaonici.

Ulazak u Schengen – kad, dakle, bude donesena finalna odluka, što Komisijina preporuka nije – značit će da više neće biti graničnih kontrola između Hrvatske i susjednih zemalja koje su dio istog tog prostora. Uklonit će se, dakle, granične provjere na Bregani, Pasjaku, Goričanu i tako dalje.

Irena Frlan Gašparović
Telegram autor
525 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program