Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Europska komisija želi skratiti trajanje covid potvrda nakon cijepljenja. Predlažu da vrijede 9 mjeseci

Trenutno vrijede godinu dana od druge primanja doze cjepiva ili nakon jedne doze Janssena

Europska komisija predlaže da digitalne covid potvrde vrijede devet mjeseci nakon primanja preporučenih doza cjepiva protiv covida-19. Komisija je danas predstavila prijedlog preporuka za sigurno putovanje unutar EU-a koje bi se trebale primjenjivati od 10. siječnja sljedeće godine. Covid potvrde trenutno vrijede godinu dana od druge doze cjepiva ili nakon jedne doze Janssena, a ovim prijedlogom Komisije bi se to smanjilo za tri mjeseca.

Komisija poziva države članice da odmah poduzmu potrebne korake kako bi osigurale pristup cjepivu za one osobe kojima će uskoro proći devet mjeseci od zadnje preporučene doze koju su primili. Što se tiče dodatnih, booster doza, Komisija kaže da zasad nema studija o njihovoj učinkovitosti u pogledu prenošenja virusa i da stoga nije moguće odrediti razdoblje valjanosti potvrda nakon cijepljenja.

“Ipak, s obzirom na podatke koji se pojavljuju, može se očekivati da zaštita od booster doza traje dulje nego zaštita od prve serije cijepljenja”, navodi se u prijedlogu, u kojem se dodaje da će Komisija pozorno pratiti nove znanstvene dokaze te da će, bude li potrebe, predložiti odgovarajuće razdoblje u kojem bi vrijedile digitalne potvrde nakon primanja booster doze.

Promjene u označavanju koronakarte bojama

Osobe koje imaju valjanu digitalnu covid potvrdu ne bi načelno trebale biti podvrgnute dodatnim restrikcijama i zahtjevima, poput testiranja i karantene, bez obzira odakle u EU kreću na put unutar Unije. Od osoba bez takvih potvrde može se tražiti testiranje prije polaska i nakon povratka s puta.

Komisija također predlaže i promjene u označavanju bojama karte Europe, koja uglavnom ima informativnu svrhu, ali može poslužiti i za koordinaciju mjera. Kod označavanja pojedinih područja bojama uzele bi se u obzir kombinacija novih slučajeva zaraze i stopa procijepljenosti.

Za putovanja iz područja označenih zelenom bojem ne bi trebalo biti nikakvih ograničenja, dok bi se putovanja iz tamnocrvenih zona trebala obeshrabrivati, a osobe koje bi putovale iz tih područja a nisu cijepljene niti su preboljele covid-19 morale bi se testirati prije polaska na put i otići u karantenu po dolasku. Iznimke iz predloženih mjera trebale bi vrijediti za osobe koje žive uz granicu koju dnevno prelaze, za djecu ispod 12 godina te za osobe koje putuju iz bitnih razloga.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više