Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Europska središnja banka upravo podigla kamatne stope, prvi put u zadnjih 11 godina

Time pokušava kontrolirati rastuću inflaciju u eurozoni

President of the European Central Bank Christine Lagarde looks on during the Eurogroup meeting at the EU headquarters in Luxembourg on June 16, 2022. (Photo by JOHN THYS / AFP)
FOTO: AFP

Europska središnja banka (ESB) podigla je kamatnu stopu po kojoj financira bankovni sustav prvi put u 11 godina. ESB ovim potezom želi suzbiti inflaciju, odnosno rast cijena. Za građane to znači da bi uskoro moglo doći i do rasta kamata na kredite, naravno za one koji nemaju ugovorenu fiksnu kamatnu stopu.

ESB je ključne kamatne stope digla za 0,5 postotnih bodova, a planira ih podići ponovno krajem godine. Ova stopa je bila negativna od 2014. godine što je poticalo banke da pozajmljuju novac, javlja BBC. Ovoj odluci je doprinijelo i to što je indeks potrošačkih cijena porastao za 8,6 posto u zadnjih godinu dana. Cilj ESB-a je bio da porastu maksimalno dva posto.

Ranije ove godine najavili dizanje kamatnih stopa

Središnje banke diljem svijeta, što uključuje i Banku Engleske te Američku federalnu rezervu, dižu kamatne stope dok cijene i inflacija rastu. Rast cijena energenata, goriva i hrane povećavaju troškove života, a to pak stvara pritisak na kućanstva.

Europska središnja banka je nakon financijske krize 2009. počela rezati kamatne stope kako bi poticao rast i tijekom pandemije ih je spustila na -0,5 posto. No, ranije ove godine je signalizirala da ih planira podići iako su ekonomisti i analitičari očekivali rast za 0,25, ne 0,5 postotnih bodova.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više