Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Europska unija u Hrvatskoj gradi skladište za slučaj nuklearne prijetnje

U skladištu će biti protuotrovi, antibiotici, cjepiva, sedativi i profilaktički tretmani

21.05.2016., Zagreb - Na odmoristu kod motela Plitvice odrzana je vjezba u kojoj se simulirao scenarij nuklearne katastrofe u elektrane u Krskom. Sudjelovale su sve interventne sluzbe. rPhoto: Petar Glebov/PIXSELL
FOTO: Petar Glebov/Pixsell/Ilustracija

Hrvatska je jedna od četiri zemlje članice EU koje će na svom tlu imati strateške rezerve materijala i opreme u slučaju kemijske, biološke, radiološke i nuklearne prijetnje, objavila je u ponedjeljak Europska komisija.

Komisija gradi strateške rezerve kapaciteta za odgovor na takve prijetnje putem EU mehanizma za civilnu zaštitu i Tijela za hitnu zdravstvenu pripravnost i odgovor (HERA) kako bi poboljšala pripravnost i odgovor EU na kemijske, biološke, radiološke i nuklearne (CBRN) prijetnje.

Hrvatska, Poljska, Francuska i Finska

Komisija je objavila da su se u ponedjeljak tri zemlje, Hrvatska, Francuska i Poljska, pridružile Finskoj kada je u pitanju smještanje zaliha ukupne vrijednosti 545,6 milijuna eura.

Rezerve će uključivati protuotrove, antibiotike, cjepiva, sedative i profilaktičke tretmane i specifičnu opremu za CBRN odgovor, kao što su detektori i pribor za dekontaminaciju i osobna zaštitna oprema (npr. plinske maske i zaštitna odijela).

Uspostava četiriju skladišta rezultat je međusektorske suradnje između zdravstvenih tijela i tijela civilne zaštite EU. Nakon uspostave, države članice moći će zatražiti mobilizaciju relevantnih zaliha putem Centra za koordinaciju odgovora u hitnim slučajevima (ERCC).

Rat u Ukrajini naglasio potrebu za zalihama

Ljudi mogu biti izloženi CBRN agensima zbog nenamjernih katastrofa, poput curenja iz kemijskog postrojenja, incidenata u nuklearnim elektranama, širenju zaraznih bolesti ili zbog namjernih incidenata, poput terorističkih napada.

Komisija navodi da je ruski agresivni rat protiv Ukrajine dodatno naglasio potrebu strateških zaliha dostupnih ključnih medicinskih protumjera i CBRN opreme za odgovor kako bi se zaštitili građani EU-a, posebno u slučaju CBRN napada ili nesreća.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više