Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Europski konvoj boraca protiv covid propusnica krenuo prema Bruxellesu; belgijske vlasti zabranile prosvjed

Demonstraters wave French flags and yellow vests on the Champs Elysees in Paris on February 12, 2022 as convoys of protesters so called "Convoi de la Liberte" arrived in the French capital. - Thousands of protesters in convoys, inspired by Canadian truckers paralysing border traffic with the US, were heading to Paris from across France on February 11, with some hoping to blockade the capital in opposition to Covid-19 restrictions despite police warnings to back off. The protesters include many anti-Covid vaccination activists, but also people protesting against fast-rising energy prices that they say are making it impossible for low-income families to make ends meet. (Photo by Sameer Al-DOUMY / AFP)
FOTO: AFP

Stotine automobila, kampera i kamiona, koji su sudjelovali u prosvjednom konvoju protiv covid propusnica u Parizu, pripremali su se u ponedjeljak put Bruxellesa gdje ih čeka zabrana tih prosvjeda. Oko 1300 vozila iz cijele Francuske stiglo je u blizinu francuskog pograničnog grada Lillea kasno u nedjelju, prema policiji.

Prosvjed je jedan od nekoliko svjetskih nadahnutih sukobom vozača kamiona s vlastima u Kanadi zbog mjera ograničenja u borbi protiv pandemije covida-19. Parkirani u blizini Lillea, prosvjednici su mahali francuskim zastavama i skandirali “Nećemo odustati” i “Sloboda, sloboda”.

“Ići ćemo u Bruxelles da ga pokušamo blokirati, boriti se protiv ove politike trajne kontrole”, rekao je Jean-Pierre Schmit, nezaposleni 58-godišnjak koji je došao iz Toulousea. Za Sandrine (45), koja je došla iz Lyona, vladin odgovor na koronakrizu otkrio je da “gubimo svoje slobode malo pomalo, na podmukao način”.

Konvoj formiran nakon nereda u Parizu

Taj novi samoproglašeni “konvoj slobode” formirao se nakon što je 97 ljudi uhićeno tijekom vikenda u Parizu gdje su tisuće prosvjednika prkosile zabrani pokušaja blokade francuske prijestolnice. U Francuskoj su demonstranti prosvjedovali protiv “covid propusnica” potrebnih za ulazak u restorane, kafiće i mnoga druga javna mjesta što je uvedeno kao dio mjera predsjednika Emmanuela Macron za poticanje cijepljenja.

Belgijske vlasti zabranile su sve demonstracije u glavnom gradu koje uključuju “motorna vozila” i rekle da su poduzele mjere kako bi spriječile blokiranje regije Bruxelles. Briselska policija objavila je na društvenim mrežama upozorenje da su prosvjedi vozila zabranjeni savjetujući da se u glavni grad ne putuje automobilom te usmjeravajući konvoje na parkirališta na rubu grada kao jedino mjesto gdje će se tolerirati statični prosvjed.

Belgijske vlasti ne namjeravaju pustiti konvoj u Bruxelles

Neki sudionici sličnih prosvjeda organiziranih u Haagu također su najavili da namjeravaju otići u Belgiju. Belgijski premijer Alexander De Croo, međutim, savjetovao je prosvjednike da odustanu od planova dolaska u Bruxelles. “Onima koji dolaze iz inozemstva kažem: pogledajte pravila u Belgiji. Nikada nismo imali pravila koja su bila preteška i nemamo ih više. Zato se žalite kod kuće”, rekao je u petak.

Provjere su planirane na granici, a vozila koja dolaze u glavni grad unatoč zabrani bit će preusmjerena, upozorile su belgijske vlasti. Zračna luka Bruxelles također je savjetovala putnike da u ponedjeljak poduzmu mjere opreza i dođu vlakom zbog straha od blokiranja pristupnih cesta.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više