Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Europski parlament donio rezoluciju o Mađarskoj: 'Oni više nisu demokracija'; HDZ-ovci nisu glasali

EP tvrdi da razvoj događaja u Mađarskoj predstavlja 'sustavnu prijetnju' europskim vrijednostima

Hungary's Prime Minister Viktor Orban looks on ahead of a meeting of The North Atlantic Council during the NATO summit at the Ifema congress centre in Madrid, on June 30, 2022. (Photo by GABRIEL BOUYS / AFP)
FOTO: AFP

Mađarska se više “ne može smatrati demokracijom”, ocijenili su europarlamentarci u rezoluciji o stanju u Mađarskoj po pitanju vladavine prava, slobode medija i prava manjina. Utvrdili su i da razvoj događaja predstavlja “sustavnu prijetnju“ vrijednostima EU, te upozorili da je izostanak reakcije EU pridonio nastanku “izborne autokracije”.

Europski parlament “smatra da činjenice i kretanja koji su prikazani u rezolucijama Parlamenta zajedno predstavljaju sustavnu prijetnju vrijednostima iz članka 2. ugovora EU te očitu opasnost od teškog kršenja tih vrijednosti”, navodi se u rezoluciji usvojenoj u četvrtak s 433 glasa za, 123 protiv i 28 suzdržanih.

Rezoluciju su podržali socijaldemokrati, Renew Europe, Zeleni, velika većina pučana i većina Ljevice, dok su protiv ili suzdržani bili Europski konzervativci i reformisti (ECR) te Identitet i demokracija.

‘Mađarska više nije demokracija’

Neovisni hrvatski zastupnici Mislav Kolakušić i Ivan Vilibor Sinčić bili su protiv, kao i zastupnik Hrvatskih suverenista Ladislav Ilčić. Za rezoluciju su glasali SDP-ovi Romana Jerković, Predrag Matić i Biljana Borzan, kao i IDS-ov Valter Flego. HDZ-ovi zastupnici nisu glasali.

Europarlamentarci su izrazili zabrinutost za funkcioniranje ustavnog poretka i izbornog sustava u Mađarskoj i neovisnost pravosuđa. Kao problematičnom apostrofirali su i situaciju s korupcijom i sukobima interesa, zaštitom podataka, medijskim i akademskim slobodama, slobodom vjeroispovijesti, pravima LGBT zajednice, pripadnicima manjina, uključujući Rome i Židove, te s temeljnim pravima migranata i tražitelja azila.

Navodi se i da “među stručnjacima postoji sve veći konsenzus o tomu da Mađarska više nije demokracija”.

Parlament kritizirao i Europsko vijeće

Europski parlament također je kritizirao Vijeće jer nije ostvarilo “bitniji napredak u tekućem postupku” protiv Mađarske te je pozvao Vijeće i Komisiju “da pridaju više pozornosti sustavnom rastakanju vladavine prava”. Parlament je osudio “namjerne i sustavne napore mađarske vlade” da ugrozi europske vrijednosti te zatražio rezultate u postupku iz članka 7.

Članak 7. Ugovora o Europskoj uniji predviđa sankcioniranje članica suspenzijom nekih njihovih prava ako krše temeljne vrijednosti Europske unije. Nedostatak odlučnog djelovanja EU pridonio je nastanku “hibridnog režima izborne autokracije”, tj. ustavnog sustava u kojem se odvijaju izbori, ali nema poštovanja demokratskih normi i standarda, smatraju zastupnici u Europskom parlamentu.

Također su pozvali institucije Unije da stupe u pregovore s EP-om oko mehanizma EU za demokraciju, vladavinu prava i temeljna prava.

EK ne smije odobriti mađarski plan

Zastupnici naglašavaju da se člankom 7. stavkom 1. ne zahtijeva jednoglasnost među državama članicama kako bi se utvrdio jasan rizik od ozbiljnog kršenja vrijednosti EU, kao ni da bi se izdale konkretne preporuke i rokovi. Tvrde da bi Vijeće svakim daljnjim odgađanjem djelovanja u skladu s pravilima iz članka 7. za zaštitu vrijednosti EU u Mađarskoj i samo kršilo načela vladavine prava.

Europarlamentarci pozivaju Komisiju da u potpunosti iskoristi sve alate koji su joj na raspolaganju, a posebno Uredbu o proračunskoj uvjetovanosti. Budući da su vrijednosti EU posebno ugrožene ruskim ratom protiv Ukrajine i ruskim djelovanjem protiv EU, izvijestio je Europski parlament.

Komisiju su pozvali da se suzdrži od odobravanja mađarskog plana oporavka i otpornosti sve dok Budimpešta u potpunosti ne postupi u skladu sa svim relevantnim preporukama i dok ne provede sve relevantne presude Suda EU i Europskog suda za ljudska prava. Traže da Mađarsku isključi iz financiranja kohezijskih programa, koji doprinose zloupotrebi sredstava EU ili kršenju vladavine prava, te postroži primjenu Uredbe o zajedničkim odredbama i Financijske uredbe kako bi se riješio problem politički motivirane zlouporabe EU sredstava.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više