Politika & Kriminal

Europski parlament nakon zakona o pobačaju: Vladavina prava u Poljskoj se urušava. EU mora reagirati

Rezulucija je usvojena s 455 glasova za, 145 protiv, te 71 suzdržanih

A protesters chants slogans on a megaphone towards the riot police officers during the protest.
"Free Abortion and Free Education!" The Women's Strike rallied again in Warsaw to protest the Constitutional Court's ruling on abortion. The blockade covered, among others MEN (Ministry of National Education). Some of the demonstrators chained themselves to the gate of the ministry. Police officers detained several people, including a journalist who was supposed to violate the inviolability of a policeman during the protest. From the Ministry, the demonstrators moved to the police station to show solidarity with the detained persons.
Abortion bill protest in Warsaw, Poland - 23 Nov 2020,Image: 570781465, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Europski parlament osudio je u četvrtak udarac na seksualna i reproduktivna prava žena u Poljskoj i naglasio pravnu obvezu EU-a da ih poštuje i štiti, objavio je Europski parlament.

U rezoluciji usvojenoj s 455 glasova za, 145 protiv, te 71 suzdržanih, Parlament navodi da je odlukom poljskog Ustavnog suda od 22. listopada – o proglašenju pobačaja nezakonitim u slučajevima koji uključuju teška i nepovratna oštećenja na fetusu – „ugroženo zdravlje i životi žena”, s obzirom na to da se većina zakonitih pobačaja u toj zemlji provodi na toj osnovi.

Kršenje ljudskih prava

Po njoj se u 2019. napravilo 96 posto od ukupnog broja zakonitih prekida trudnoća u Poljskoj (1074 od ukupno 1110). Zabrana će dovesti do porasta „nesigurnih, tajnih i po život opasnih pobačaja“, upozorili su zastupnici.

U tekstu se napominje da su odluku donijeli „suci koje su izabrali političari iz vladajuće koalicije pod vodstvom stranke Pravo i pravda (PiS) i koji o njima u potpunosti ovise”. U skladu sa sudskom praksom Europskog suda za ljudska prava, Parlament naglašava da se restriktivnim zakonima o pobačaju krše ljudska prava žena.

Zastupnici se slažu da su neometan i pravodoban pristup uslugama reproduktivnog zdravlja te poštovanje reproduktivne autonomije i prava na odlučivanje žena ključni za zaštitu njihovih ljudskih prava i za rodnu ravnopravnost.

Prava žena su temeljna prava, navodi Parlament, podsjećajući da su institucije EU-a i države članice zakonski obvezne poštovati ih. Zastupnici ističu da se poljski zdravstveni djelatnici sve više pozivaju na mogućnost priziva savjesti, čak i kada se od njih traži propisivanje kontracepcijskih sredstava te da sprečavaju pristup prenatalnim pregledima.

Potpora prosvjednicima, a ne nasilju

Tisuće Poljakinja prisiljene su svake godine putovati u inozemstvo kako bi dobile pristup temeljenoj zdravstvenoj usluzi kao što je pobačaj, što dodatno ugrožava njihovo zdravlje i dovodi u opasnost njihovu dobrobit, navodi se u rezoluciji.

Zastupnici izražavaju svoju potporu i solidarnost s poljskim građanima, posebno ženama i pripadnicima skupine LGBTI+ koji su „unatoč opasnostima za javno zdravlje izašli na ulice kako bi prosvjedovali protiv velikih ograničenja njihovih temeljnih sloboda i prava”.

Napominju da je presuda donesena kada su na snazi bila ozbiljna ograničenja radi borbe protiv covida-19, čime se „osporava svaka odgovarajuća demokratska rasprava”. U tekstu se osuđuje poljsku policiju zbog prekomjerne i nerazmjerne uporabe sile i nasilja nad prosvjednicima, kao i nasilje skupina krajnje desnice.

Vladavina prava u Poljskoj se urušava i EU mora djelovati

Parlament smatra da je ta presuda Ustavnog suda „još jedan primjer političkog nadzora pravosuđa i sustavnog urušavanja vladavine prava” u Poljskoj.

Zastupnici od Komisije traže provedbu temeljite procjene sastava Ustavnoga suda, vezano uz nezakonita imenovanja. Smatraju da ta nezakonitost predstavlja temelj za osporavanje njegovih odluka, a time i njegove sposobnosti da se pridržava poljskog Ustava. Vijeće bi sa svoje strane trebalo razmotriti te i druge navode o kršenju temeljnih prava u Poljskoj u okviru postupaka iz članka 7. stavka 1., navodi se u priopćenju Europskog parlamenta.

 

Nastavite čitati