Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Europski parlament podržao status kandidata za Ukrajinu i Moldaviju

Pozivaju lidere zemalja članica da dodijele status kandidata tim zemljama, te i Gruziji nakon što provede reforme

European Parliament President Roberta Metsola delivers a speech during a special plenary session of the European Parliament focused on the Russian invasion of Ukraine at the EU headquarters in Brussels, on March 01, 2022. - The European Commission has opened the door for Ukraine to join the EU, but this is not for tomorrow, despite Kiev's request for a special procedure to integrate the country "without delay". (Photo by John THYS / AFP)
FOTO: AFP

Europski parlament danas je pozvao Europsko vijeće da Ukrajini i Moldaviji dodijeli status kandidatkinja za članstvo u EU-u “bez odgode“, naglašavajući pritom da konačno pristupanje ovisi o provedbi reformi i ispunjavanju kriterija.

Ukrajina je podnijela zahtjev za članstvom 28. veljače, četvrtog dana ruske invazije, nakon čega su to 3. ožujka zatražile i Ukrajina i Gruzija. Europska komisija je prošli tjedan objavila mišljenje o ta tri zahtjeva i preporučila Vijeću EU-a da potvrdi njihovu perspektivu. Ta odluka donosi se i uz suglasnost Europskog parlamenta.

Zastupnici u Europskom parlamentu danas su s 529 glasova ‘za’, 45 ‘protiv’ i 14 suzdržanih prihvatili rezoluciju kojom se poziva čelnike država koji se danas i sutra sastaju u Bruxellesu da Ukrajini i Moldaviji “bez odgode” dodijele status EU kandidata, priopćili su iz Parlamenta. Smatraju da isto treba omogućiti i Gruziji kad dovrši potrebne reforme.

‘Ne postoji ubrzani put’

Europski zastupnici su u rezoluciji poručili kako bi dodjeljivanje statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji pokazao vodstvo, odlučnost i viziju, naglašavajući kako je proširenje i u interesu same Europske unije.

Vlasti triju zemalja pozvane su da “nedvosmisleno pokažu svoju političku odlučnost u pogledu provedbe europskih ambicija svojeg stanovništva“ tako što će ubrzati reforme i što prije učinkovito ispuniti kriterije za članstvo u EU-u. Ne postoji “ubrzani put“ prema EU-u i pristupanje je utemeljeno na zaslugama i strukturiranom procesu koji zahtijeva ispunjavanje kriterija i učinkovitu provedbu reformi, naglašavaju zastupnici.

Proširenje nema alternativu te ono “više nego ikad prije predstavlja geostrateško ulaganje u stabilan, snažan i ujedinjen EU”, stoji u rezoluciji u kojoj se zahtijeva i revitalizacija procesa proširenja država zapadnog Balkana.