Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Europski parlament upravo usvojio rezoluciju Freda Matića o pravu na pobačaj

EP je odbacio alternativni prijedlog rezolucije Europske pučke stranke

Fred Matić
FOTO: Borko Vukosav

Europski parlament usvojio je rezoluciju hrvatskog eurozastupnika Predraga Freda Matića o seksualnom i reproduktivnom zdravlju te, ujedno, općem pravu na pobačaj. Na današnjem glasanju u Bruxellesu za rezoluciju je glasalo 378 članova, dok je 255 bilo protiv, a 42 suzdržanih.

Radi se o rezoluciji prema kojoj bi sve države članice Europske unije trebale poštivati pravo žene na seksualno i reproduktivno zdravlje. EP je ujedno odbacio alternativni prijedlog rezolucije Europske pučke stranke.

Izvješće prihvaćeno!!!!!!! Predrag Fred Matić – čestitamo i hvala Vama i svima koji su sudjelovali!!!

Posted by Center for Civil Courage on Thursday, June 24, 2021

Žestoke kritike

Matićeva inicijativa posljednjih je dana naišla na žestoka osporavanja. Tako joj se javnim pismom usprotivilo 109 poznatih desničara i konzervativaca, hrvatski biskupi ovaj su tjedan zastupnicima u Europskom parlamentu poručili kako je svakako trebaju odbaciti, a sinoć je cijelu stvar zaokružio jedan od najaktivnijih kritičara Tomislav Sokol.

HDZ-ov zastupnik u Europskom parlamentu tako je na Twitteru objavio kako su Fredu Matiću, citiramo, sadržaj Izvješća “vjerojatno diktirali strani lobiji koji promoviraju pobačaj”.

Što se traži rezolucijom?

Rezolucijom se apelira se na države članice da uvedu “sveobuhvatni” seksualni odgoj za mlade, da se omogući bolja dostupnost kontracepcijskih sredstava i da se osigura bolji pristup proizvodima za menstrualnu higijenu ukidanjem oporezivanja. Traži se da države članice osiguraju siguran i legalan pobačaj i istaknuto je da je “potpuna zabrana ili uskraćivanje skrbi u vezi s pobačajem oblik rodno uvjetovanog nasilja”.

Države članice trebaju osigurati dostupnije liječenje neplodnosti i skrb za sve trudnice, rodilje i babinjače, ističe se u rezoluciji. Također se navodi i da “postoji niz veza između prostitucije i trgovine ljudima te uviđa da prostitucija, i u EU-u i u svijetu, potiče trgovinu ženama i maloljetnicima u nepovoljnom položaju” te se traži ukidanje “štetne prakse kao što su sakaćenje ženskih genitalija te rani i prisilni brakovi i brakovi s djetetom”.

Matić je u raspravi dan ranije istaknuo da je laž da se u rezoluciji promovira pobačaj, što su mu predbacivali konzervativni krugovi u Hrvatskoj. “Nitko se ne zalaže za pobačaj, a posebno nema govora da bi on bio metoda kontracepcije”, kazao je u srijedu.

Što je tražila Pučka stranka

Europska pučka stranka podnijela je na usvajanje vlastitu rezoluciju, koja je odbijena. U amandmanu koji funkcionira kao zamjena Matićevom izvješću rezolucija pučana ne poziva države članice da osiguraju dostupnost pobačaja, već se ističe više puta da je riječ o ingerenciji država članica.

Navodi se i da je u “prvom redu potrebno uložiti sve napore kako bi se smanjio broj pobačaja”, ali i da “nesigurni pobačaji predstavljaju rizik za zdravlje i život žena”.

Pučani ne spominju transrodne osobe, dok se u rezoluciji hrvatskog zastupnika Matića navodi da “u određenim okolnostima transrodni muškarci i nebinarne osobe također mogu biti trudni te bi u tim slučajevima trebali moći koristiti mjere za skrb u trudnoći i pri porodu bez diskriminacije na temelju njihova rodnog identiteta”.

 

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više