Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Europski parlament želi osnažiti pravo na pobačaj, HDZ-ov zastupnik: ‘Time se promiče kultura smrti’

HDZ-ovci Sokol, Karlo Ressler i Željana Zovko bili su protiv dok je Sunčana Glavak bila suzdržana

Europski zastupnici danas su usvojili rezoluciju u kojoj su osudili nedavnu odluku američkog Vrhovnog suda da ukine pravo na pobačaj. U istoj su rezoluciji pozvali da pravo na pobačaj postane dio Povelje Europske unije o temeljnim pravima. Tome se usprotivio HDZ-ovac Tomislav Sokol poručivši da se time “promiče kultura smrti”.

Parlament od Europskog vijeća u usvojenoj rezoluciji traži da izmijene Povelju i u nju uvrste kako “svatko ima pravo na siguran i zakonit pobačaj”. Pozvali su države članice da dekriminaliziraju pobačaj te da uklone i bore se protiv “preostalih pravnih, financijskih, društvenih i praktičkih ograničenja koja ograničavaju pristup pobačaju u nekim državama članicama”.

Za rezoluciju je glasalo 324 eurozastupnika, 155 ih je bilo protiv, a 38 suzdržano.

‘Nije točno da je pobačaj ljudsko pravo’

Od hrvatskih zastupnika HDZ-ovci Sokol, Karlo Ressler i Željana Zovko bili su protiv dok je Sunčana Glavak bila suzdržana. Protiv su bili i Ladislav Ilčić te Mislav Kolakušić, a Ivan Vilibor Sinčić je bio suzdržan. Rezoluciju su podržali Valter Flego te četiri SDP-ovca – Biljana Borzan, Fred Matić, Tonino Picula i Romana Jerković.

Sokol je u priopćenju pojasnio zašto je glasao protiv ove rezolucije konstatirajući da to pitanje nije u nadležnosti Europskog parlamenta, pa niti EU-a, nego da o pravu na pobačaj svaka država članica mora odlučivati za sebe, a neprimjerenim smatra i osudu presude američkog Vrhovnog suda.

“Taj cjelokupni narativ u vidu rezolucija u Europskom parlamentu dolazi od ljevičarskih političkih grupa i aktivista koji promiču kulturu smrti te tvrde da je pobačaj ljudsko pravo, što nije točno”, poručio je Sokol te zaključio da su “ljevičarski aktivisti u Europi, ali i u Hrvatskoj u strahu” nakon odluke američkog Vrhovnog suda.

‘EU mora zajamčiti pristup pobačaju’

Eurozastupnici su u rezoluciji izrazili zabrinutost što se diljem svijeta, pa i u Europi, povećava financiranje udruga koje promiču zabranu pobačaja.

“Zemlje EU-a moraju zajamčiti pristup sigurnim, legalnim i slobodnim uslugama pobačaja, porodiljnim zdravstvenim uslugama, dobrovoljnom planiranju obitelji, uslugama prilagođenim mladima, prevenciji HIV-a, potpori i liječenju bez diskriminacije”, navodi se u Rezoluciji.

Pozvali su Europsku komisiju i zemlje članice na pružanje političke potpore braniteljima ljudskih prava i pružateljima zdravstvenih usluga kako bi se unaprijedila seksualna i reproduktivna prava diljem Europe. Čelnicima zemalja članica su pak poručili da se sastanu i održe raspravu o izmijeni europskih ugovora, kao što su najavili, kako bi se, između ostalog, u njih uvrstilo i pravo na pobačaj.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više