Europski pučani glasni su oko toga da izbace Orbana, ali on želi ostati kako bi im, valjda, i dalje kontrirao

Izbacivanje Fidesza iz EPP-a traži 12 stranaka, o svemu će se raspravljati 20. ožujka

ZADNJA IZMJENA: ožu 6, 2019
Foto: Profimedia, New York Times

Fidesz, stranka mađarskog premijera Viktora Orbana, želi ostati dio Europske pučke stranke (EPP), grupacije desnog centra, objavila je u utorak u vrijeme sve većeg pritiska unutar te najveće političke skupine u Europskom parlamentu da se Mađari suspendiraju ili izbace iz članstva.

Orban je dugo u sukobu s Bruxellesom zbog svog stava o imigraciji i drugim pitanjima, a tenzije dodatno rastu uoči izbora za Europski parlament u svibnju. Orban je pokrenuo medijsku kampanju koja te izbore prikazuje kao odluku između snaga koje podržavaju i onih koji se protive masovnoj imigraciji, što je pokrenulo kritike Europske komisije i nekih članova EPP-a.

Njihov cilj osnažiti anitmigrantsku politku

EPP je u ponedjeljak objavio da je primio zahtjev za izbacivanjem Fidesza od 12 stranaka članica iz devet država EU-a, te da će o suspenziji ili izbacivanju mađarske stranke raspravljati 20. ožujka. “Unutar EPP-a traje rasprava usredotočena na pitanje imigracije”, odgovorio je ured za medije Fidesza u odgovoru Reutersu na pitanja o EPP-ovoj objavi u ponedjeljak.

“Spremni smo za raspravu i za predstavljanje našeg stava. Fidesz ne želi napustiti EPP, naš je cilj da se oni koji se protive migraciji osnaže unutar te grupacije”, dodaje se u odgovoru. Fidesz smatra kako je obrana europskih kršćanskih vrijednosti i zaustavljanje migracija važnije od stranačke discipline unutar EPP-a.

I bez Fidesza najjača skupina u Europskom parlamentu

Ta grupacija ima 217 od sveukupno 750 zastupnika u Europskom parlamentu, od kojih je 12 iz Fidesza. Očekuje se da će EPP ostati najveća skupina nakon izbora u svibnju, no da će najvjerojatnije oslabiti.

Na izborima se očekuje rast krajnje desnih i populističkih stranaka. Bruxelles u to vrijeme razmišlja da pristup sredstvima iz europskog proračuna od 2021. bude uvjetovan poštivanjem demokratskih principa.

Teo Marević
Telegram autor
Više s weba
Ostanite uz telegramov program