Politika & Kriminal

Europski pučani moraju odlučiti što će s Orbanom; sve ih više nervira. Izdvojili smo par scenarija

Rasplet se očekuje 20. ožujka, na političkoj skupštini EPP-a

, Image: 388006368, License: Rights-managed, Restrictions: Contributor usage restriction: Commercial electronic, Advertising and promotion, Consumer goods, Direct mail and brochures, Indoor display, Internal business usage., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
FOTO: Profimedia, Alamy

Europski pučani pred važnom su odlukom. Što učiniti s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, koji je za dio članica Europske pučke stranke prešao granicu s antimigrantskom kampanjom mađarske vlade u kojoj posebno napadaju Jean-Claude Junckera, predsjednika Europske komisije koji je na tu dužnost došao upravo uz podršku EPP-a.

Orbanovo postupanje posebno je naljutilo 12 stranaka članica EPP-a iz devet zemalja koje su pisale šefu Europske pučke stranke Josephu Daulu tražeći da se Fidesz isključi ili suspendira iz grupacije. O tome će pučani raspravljati na političkoj skupštini, 20. ožujka. HDZ, koji je članica EPP-a, zasad nije javno iznosio stav o Fidezsu.

Rasplet se, dakle, očekuje za desetak dana, kada će o tome odlučiti većina glasova u političkoj skupštini EPP-a. Evo koji su mogući (i manje izgledni) scenariji.

1. EPP isključuje Orbana

Manfred Weber, kandidat pučana za Junckerova nasljednika, javno je postavio konkretne uvjete koje Orban treba ispuniti ako želi ostati u redovima EPP-a. To dijelom sužava manevarski prostor pučanima. Ako Orban ne ispuni tražene uvjete, stranke koje podržavaju Weberovu kandidaturu morat će ga izbaciti ili suspendirati jer u protivnom slabe Weberovu poziciju pred važne europske izbore.

Iz Budimpešte je, doduše, u međuvremenu najavljeno da će sporne plakate s Junckerom, koji su dio spomenute kampanje, sljedeći tjedan zamijeniti novi plakati, s Orbanovim planovima da podigne natalitet. To će, procjenjuju upućeni promatrači, ipak teško biti dovoljno da se s Orbanom nastavi po starom. Zato je izgledna opcija da će politička skupština izglasati sankcije za Fidesz. Najstroža sankcija pritom je, naravno, isključenje.

Portal Politico piše da 56 članica ukupno ima 262 glasa, a za izbacivanje je potrebna većina. Još uvijek nije poznato je li ta većina prikupljena, jer se mnoge stranke, poput HDZ-a, nisu izjasnile.

2. Orban izlazi iz EPP-a

Ovakav ishod dao je naslutiti sam Orban. U razgovoru za javni radio, Orban je ocijenio da bi rasprava pučana, najavljena za 20. ožujka, mogla završiti tako da Fidesz nađe svoje mjesto ne unutar, nego izvan EPP-a.

Iz Fidesza su dosad isticali da žele ostati u redovima pučana – što ne čudi, budući da je riječ o politički najjačoj grupaciji u Europskom parlamentu – no, Orban očito ne misli tek tako popustiti. I poručuje svojim protivnicima da ima i druge, njemu jednako prihvatljive opcije. Jedna od njih je da se udruži sa sličnim političkim snagama u Poljskoj, na što je i sam aludirao.

Poljska vladajuća stranka Pravo i pravda, po mnogočemu bliska Orbanu, nije članica EPP-a. U Europskom parlamentu zastupnici PiS-a dio su Europskih konzervativaca i reformista. Ta će grupacija zbog Brexita biti znatno oslabljena (trenutno imaju 19 zastupnika iz Britanije, od ukupno 75) pa bi novi saveznik iz Mađarske sigurno bio dobrodošao.

3. EPP će se (javno) posvađati oko Orbana

Ovaj ishod, neslužbeno se procjenjuje, najmanje je vjerojatan. Pučanima nimalo ne treba javna svađa na samoj skupštini oko toga treba li izbaciti, odnosno sankcionirati Orbana ili ne. To bi svakako naštetilo njihovoj percepciji među biračima, što je za pučane najgori ishod.

Pogotovo bi im to loše sjelo u ovom trenutku, dva mjeseca pred izbore i to kada tradicionalne grupacije već gube biračku potporu. Prema posljednjim projekcijama, EPP može u svibnju računati na 181 mandat, dok u aktualnom sazivu Europskog parlamenta imaju 217 zastupnika.

4. EPP i Orban se mire

I ovo je ishod koji, mada ga se ne može sasvim isključiti, nije niti previše izgledan. Za smirivanje sukoba, koji se već danima događa javno, bilo bi nužno da Orban značajno popusti, pogotovo ako bi pristao ispuniti uvjete koje mu je – opet javno – postavio Manfred Weber. Ili da EPP popusti oko uvjeta (odnosno tumačenja je li ih Orban ispunio).

Ovaj ishod može postati izgledniji, ako se, približavanjem ključnog sastanka EPP-a, pokaže da pučani nemaju većinu za sankcioniranje Orbana i da im prijeti javna svađa. U tom slučaju nije nemoguće da se pokuša naći neki modus da se nesuglasice, barem privremeno, pometu pod tepih.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu