Europski pučani produžili su suspenziju Orbanove stranke Fidezs. I dalje nema većine za njeno izbacivanje

Kao razlog za suspenziju navedeno je da Mađarska pod vlašću Fidesza krši vrijednosti na kojima se temelji EU

ZADNJA IZMJENA: velj 4, 2020
Foto: Profimedia, Alamy

Na svojoj godišnjoj političkoj skupštini, koja se održava u ponedjeljak i utorak u Bruxellesu, čelnici EPP-a, najsnažnije grupacije u Europskom parlamentu, podržali su predsjednika EPP-a Donalda Tuska da se suspenzija iz ožujka prošle godine produlji do daljnjega. “Mišljenje većine u našoj političkoj obitelji vrlo je jasno: nema dovoljnog napretka u Budimpešti, nema vidljivih promjena kada je riječ o demokratskim standardima, vladavini prava i slobodi govora”, rekao je Tusk u ponedjeljak navečer.

Na skupštini nije ni bilo glasanja jer nitko nema većinu, ni oni koji su za izbacivanje Fidesza iz EPP-a, ni oni koji se protive. “Ako se situacija ne promijeni ne vidim kako bi se Fidesz mogao vratiti u našu obitelj barem dok sam ja predsjednik EPP-a”, rekao je Tusk na političkoj skupštini. Tusk je predložio održavanje izvanrednog kongresa EPP-a na kojem se ne bi razgovaralo o Fideszu, nego o mjestu te grupacije na političkom spektru i novim političkim izazovima za tu stranku.

Mađarska krši vrijednosti EU

Tusk je rekao da skidanje suspenzije Fideszu nije stvar pregovora. “Neću pregovarati ni o kakvom kompromisu o našim vrijednostima. Ukidanje suspenzije ovisi o mogućim promjenama u Budimpešti i o promjeni politike Fidesza”, dodao je Tusk. EPP je u ožujku prošle godine suspendirao Fidesz, koji se već niz godina sve više udaljava od politike te grupacije desnog centra. Europski parlament je u rujnu 2018. usvojio inicijativu da se protiv Mađarske otvori postupak u okviru članka 7. koji teoretski može dovesti do oduzimanja prava glasa u Vijeću EU-a.

U izvješću za koji je glasovala i većina zastupnika EPP-a, kaže se da Mađarska krši vrijednosti na kojima se temelji Europska unija, da je ugroženo funkcioniranje izbornog i ustavnog sustava, neovisnost sudstva i prava sudaca, borba protiv korupcije, privatnost i zaštita podataka, sloboda izražavanja, akademske slobode, sloboda vjeroispovijesti, sloboda okupljanja, pravo na jednako postupanje, prava manjina, uključujući Rome i Židove, i njihovo pravo na zaštitu od govora mržnje, temeljna prava migranata, tražitelja azila i izbjeglica i ekonomska i socijalna prava.

Što učiniti s Fideszom?

Stranka mađarskog premijera Viktora Orbana vodila je u proljeće prošle godine uoči izbora za Europski parlament kampanju protiv EU-a, postavivši, između ostaloga, plakate na kojima je tadašnji predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, i sam član EPP-a, bio prikazan kao lutka na koncu kojom upravlja milijarder George Soros, također na meti mađarskih vlasti zbog zagovaranja imigracije u Mađarsku.

Trinaest članica EPP-a tražilo je izbacivanje Fidesza, a na sastanku u ožujku prošle godine postignut je kompromis, za koji je glasao i Viktor Orban, da se članstvo Fidesza u EPP-u suspendira. Suspenzija podrazumijeva da Fidesz ne može sudjelovati na sastancima EPP-a, da nema pravo glasa i da nema pravo predlagati kandidate za bilo kakve dužnosti. Kompromis je također uključivao i osnivanje odbora za procjenu koji će pratiti ispunjava li Fidesz uvjete da prestane s kampanjom protiv Bruxellesa, ispriča se EPP-u te riješe problem protjerivanja Srednjoeuropskog sveučilišta iz Budimpešte.

Odbor čine trojica bivših visokih dužnosnika, bivši belgijski premijer i predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy, bivši austrijski kancelar Wolfgang Schuessel i bivši predsjednik Europskog parlamenta, Nijemac Hans-Gert Poettering. Međutim, prema informacijama koje su procurile, nema suglasnosti ni među njima trojicom. Van Rompuy bi izbacio Fidesz, Schuessel bi ga ostavio, a Poettering je za neko srednje rješenje.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2017 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program