Politika & Kriminal

Europski sud za ljudska prava pokrenuo još jedan postupak protiv Hrvatske zbog slučaja male Madine

U tužbi, na osnovu koje je pokrenut novi proces, obitelj tvrdi kako smrt djevojčice nije učinkovito istražena

Novo ozbiljno pitanje Hrvatskoj o postupanju prema migrantima stiže s Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu. Tamo je obitelj Madine Hassiny, afganistanske djevojčice koja je stradala u naletu vlaka na hrvatsko-srpskoj granici, uspjela pokrenuti još jedan postupak protiv Hrvatske.

U tužbi, na osnovu koje je Europski sud pokrenuo novi proces protiv Hrvatske, obitelj male Madine tvrdi kako njezina smrt nije učinkovito istražena. Šestogodišnja djevojčica poginula je u studenom 2017., a sve što se do sada zna jest da je na nju naletio vlak nanijevši joj smrtonosne ozljede. Iako je obitelj podnosila prijave protiv policijskih službenika, koje su smatrali odgovornima za činjenicu da su završili kraj željezničke pruge Vinkovci-Šid, ničija odgovornost nije utvrđena.

Detalji tužbe protiv Republike Hrvatske

U tužbi navode kako je Madinina majka sa svojih šestero djece tog 21. studenog 2017. ušla u Hrvatsku iz Srbije. Kako piše, hrvatskim policajcima rekli su da žele zatražiti azil. Međutim, pišu dalje, to im nije dopušteno već im je rečeno da se moraju vratiti u Srbiju. Policajci su ih navodno uputili da prate željezničke tračnice što je završilo tragedijom kad je djevojčicu udario vlak.

U tužbi se navodi i što je sve u Hrvatskoj do sada napravljeno vezano za Madininu smrt. Dakle, podnijeta je kaznena prijava protiv policajaca ali ju je USKOK odbacio, a zatim je sud odbio mogućnost obitelji da sama preuzme kazneni progon protiv policajaca. U prosincu 2018. i Ustavni sud RH odbio je tužbu Madinine obitelji ocijenivši da je istraga smrti male Afganistanke bila dovoljno učinkovita.

Doduše, troje ustavnih sudaca – Lovorka Kušan, Andrej Abramović i Goran Selanec – napisali su izdvojena mišljenja u kojima se nisu složili s većinom. Ocijenili su kako je sve što je u slučaju male Madine provedeno bilo tek puka formalnost, a ne stvarno učinkovita istraga. Smatrali su kako nisu pribavljeni ključni dokazi o tome je li Madininoj obitelji nezakonito uskraćena mogućnost traženja azila u Hrvatskoj.

Je li istraga Madinine smrti bila učinkovita?

U tužbi obitelj Hassiny ukazuje i na problematičnu odluku hrvatskih vlasti da ih smjesti u prihvatni centar u Tovarniku. Tvrde kako im je pri tome prekršeno pravo na slobodu i sigurnost. Naime, na odluku iz ožujka 2018. da ih se tamo smjesti uspjeli su se žaliti tek mjesec dana kasnije, nakon što je tu odluku njihova pravna zastupnica slučajno pronašla u spisu vezanom za njihov slučaj. Podnijeli su Upravnom sudu tužbu u kojoj su tvrdili da je njihovo zadržavanje u migrantskom centru od 22. ožujka 2018. bilo nezakonito.

Nakon što je razmotrio tužbu, Europski sud za ljudska prava postavio je Hrvatskoj nekoliko ozbiljnih pitanja. “Je li Madini Hassiny u ovom slučaju povrijeđeno pravo na život koje jamči Europska konvencija o ljudskim pravima? Je li država Hrvatska zaštitila njezin život prema odredbama Članka 2. Konvencije?”, navodi se u odluci suda iz Strasboruga kojom se pokreće procedura na osnovu nove tužbe obitelji Hassiny.

“Je li Hrvatska provela učinkovitu istragu njezine smrti”, pitaju još Hrvatsku s Europskog suda za ljudska prava. Hrvatska će se morati precizno očitovati i o smještaju obitelji Hassiny u migrantski centar. Točnije, morat će odgovoriti na pitanja je li ono učinjeno u propisanoj proceduri, te jesu li dobili na vrijeme pravo žaliti se na tu odluku. O odgovorima države ovisit će i rasplet ovog slučaja.

Nastavite čitati