Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Europski tužitelji ozbiljno istražuju zloporabe fondova EU-a, mogli bismo dobiti nove Gabrijele Žalac

Slučaj Softver se pomaknuo s mjesta tek nakon što su se za njega zainjteresirali europski tužitelji

FOTO: Vjekoslav Skledar

U Uredu europskog javnog tužitelja (EPPO) u zagrebačkoj Ilici trenutačno je 35 predmeta koji ukazuju na moguće zlouporabe sredstava fondova EU, piše u nedjelju Jutarnji list. DORH je 25 predmeta dostavio nakon 10. studenoga, datuma nakon kojeg su bili obvezni dostaviti predmete iz moguće nadležnosti Ureda europskog tužitelja.

Do tog datuma DORH je dostavio 10 takvih predmeta, među kojima u onaj o tzv. aferi softver koji je rezultirao uhićenjem bivše ministrice Gabrijele Žalac.

Predmeti koje je dostavio DORH

Ukupno 35 predmeta je na stolu Tamare Laptoš, koja je na čelu Ureda europskog tužitelja, a u kojem su još i Tomislav Kalember i Sani Ljubičić, ali to ne znači da se vodi isto toliko istraga, piše novinar Jutarnjeg lista Dušan Miljuš. Naime, riječ je o predmetima koje je dostavio DORH a u kojima se iznose sumnje na zlouporabu europskog novca.

Ured europskog tužitelja istražuje i kazneno goni sljedeće vrste prevara i drugih kaznenih djela koja imaju utjecaj na financijske interese EU – prijevare povezane s rashodima i prihodima, prijevare povezane s PDV-om (ako uključuju dvije države članice ili više njih i u vrijednosti su od najmanje 10 milijuna eura), pranje novca stečenog prijevarom proračun EU, aktivna i pasivna korupcija ili pronevjera koja utječe na financijske interese EU te sudjelovanje u zločinačkoj organizaciji ako su njezine aktivnosti usmjerene na počinjenje kaznenih djela protiv proračuna EU, piše u nedjelju Jutarnji list.