Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Europsko tužiteljstvo podiglo prvu optužnicu u Hrvatskoj. Vlasnik OPG-a pokušao ukrasti 7,4 milijuna kuna poticaja

Sumnja se da je priložio lažnu potvrdu porezne uprave, no nije mu uspjelo

Europsko tužiteljstvo podiglo je prvu optužnicu u Hrvatskoj. Riječ je o pokušaju prijevare na štetu državnog proračuna, te Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj teškoj nešto manje od milijun eura.

Naime, vlasnik lokalnog OPG-a podnio je krajem 2020. Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju zahtjev za bespovratnom subvencijom. Tražio je iznos od 7.439.500 kuna. Od toga je 85 posto, odnosno 6.323.575 kuna ili oko 843.000 eura trebalo biti isplaćeno iz europskog proračuna. Preostali iznos od 15 posto, ili 1.115.925 kuna, trebao je inkasirati iz državnog proračuna RH.

Kako je pokušao prijevaru?

Među dokumentaciju što ju je poslao uz zahtjev, vlasnik OPG-a priložio je i krivotvorenu potvrdu Porezne uprave o upisu u Registar poreznih obveznika. Drugim riječima lažnim dokumentom prikazuje da ispunjava sve uvjete za prijavu što, međutim, nije bio slučaj.

“Do zatražene isplate nije došlo jer je Agencija odbila zahtjev za potporom uočivši da okrivljenik ne ispunjava uvjete prihvatljivosti”, potvrđeno je iz Ureda europskog javnog tužitelja.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više