Politika & Kriminal

Evakuacije iz Kabula sve su kaotičnije, netko je navodno pucao na talijanski avion

Talijanski novinar koji je bio na tom letu rekao je za Sky24 TG da je u avionu bilo oko 100 Afganistanaca

Afghan people sit as they wait to leave the Kabul airport in Kabul on August 16, 2021, after a stunningly swift end to Afghanistan's 20-year war, as thousands of people mobbed the city's airport trying to flee the group's feared hardline brand of Islamist rule. (Photo by Wakil Kohsar / AFP)
FOTO: AFP

Nastavljaju se evakuacije iz zračne luke u Kabulu i to u sve kaotičnijem okruženju. Nekoliko sati nakon što su SAD i zapadne zemlje objavile kako imaju vjerodostojna upozorenja o terorističkom napadu do kojega bi moglo doći u sljedećih nekoliko sati, Reuters javlja o pucnjavi po talijanskom avionu.

Pozivaju se na izvor iz talijanske vojske koji im je rekao kako je netko pucao po njihovom avionu koji je odlazio iz Kabula. Ipak, avion nije oštećen u incidentu.

Talijanski novinar koji je bio na tom letu rekao je za Sky24 TG da je u avionu bilo oko 100 Afganistanaca te kako je do pucnjave došlo nekoliko minuta nakon polijetanja.

‘Ulazimo u najhektičniju, najopasniju i najosjetljiviju fazu evakuacija’

U isto vrijeme, njemačka ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer rekla je kako evakuacije ulaze u najhektičniju, najopasniju i najosjetljiviju fazu. Dodala je kako su terorističke prijetnje postale još značajnije i konkretnije.

“Znamo da su se terorističke prijetnje značajno intenzivirale i da su postale značajnije i konkretnije”, rekla je. Dodala je da je njemačko ministarstvo vanjskih poslova njemačkim državljanima u Kabulu reklo da ne pokušavaju sami stići do zračne luke, s obzirom na brojne prijetnje.

Njemačka vojska je, javlja Guardian, još danas letjela između Kabula i Taškenta, grada u Uzbekistanu. Nije jasno kada Nijemci planiraju obustaviti evakuacije.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu