Politika & Kriminal

Evo ga, Živi zid prešao SDP

Nova TV upravo je objavila mjesečno istraživanje o rejtingu stranaka, SDP je zbilja gotov

16.05.2018., Zagreb - U nastavku 8. sjednice u Saboru bi se, nakon rasprave o izvjescu pravobraniteljice za djecu, trebalo prema novom poslovniku po prvi put raspravljati o tockama koje na dnevni red stavlja oporba. Davor Bernardic Photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Nova TV maloprije je objavila rezultate Crobarometra, svog mjesečnog istraživanja o rejtingu stranaka. Kako stvari trenutno stoje, SDP je zbilja gotov. Iako je sve u statitističkoj pogrešci, Živi zid ih je prestigao za 0,1 posto. SDP je, dakle, u prosincu imao 14,8 posto podrške, dok Živi zid osvaja 14,9 posto. SDP je, inače, dosad samo dva puta bio treći izbor kod birača, i to u rujnu i studenom 2014. Bernardićeva stranka u studenom je bila na 14,6 posto podrške.

Najjača stranka i dalje je HDZ sa 28,9 posto potpore, što je lagani pad u odnosu na prošli mjesec kad su bili na 29,3 posto potpore. Na četvrtom mjestu, dakle iza Živog zida i SDP-a koji su izjednačeni, nalazi se Most s 6,3 posto potpore. To je mali rast u odnosu na studeni kad su imali 6 posto potpore.

HSU ima najbolji rezultat u posljednje vrijeme

HSU je peta stranka s potporom od 3,8 posto, što im je najbolji rezultat u zadnje vrijeme. Slijedi HSS s 3,6 pa Bandićeva stranka s 3 posto. Pametno godinu završava kao izvan parlamentarna stranka s potporom od 2,5 posto.

Slijede stranke s potporom manjom od 2 posto. Tu je HNS s 1,8, IDS s 1,6, Promijenimo Hrvatsku s 1,3, Glas s 1,1 i Nezavisni za Hrvatsku s 1 posto potpore ispitanika. Ostale stranke imaju manje od 1 posto i zajedno bi dobile 6,7 posto, a neodlučnih je birača 8,6 posto.

Velika većina i dalje ne podržava Vladu

Nakon tri mjeseca u kojima se potpora Vladi držala na nekoj konstanti od 64 posto, na kraju godine njezin rad ne podupire 66 posto građana, dok ju podržava 26 posto. Njih 8 posto ne zna što bi mislilo o radu Vlade. Što se tiče HDZ-ove koalicije, većina ljudi, njih 76 posto, misli da će opstati i da Plenković ostaje premijer do 2020. Da će se koalicija raspasti, misli 17 posto ljudi, dok ih 7 posto ne zna.

Velika većina ljudi i dalje misli da Hrvatska ne ide u dobrom smjeru. Njih 73 posto je pesimistično, što je rast od dva posto u odnosu studeni. Optimistično je 19 posto ljudi, a ne zna njih 8 posto.


*Istraživanje je provela agencija IPSOS od 1. do 20. u mjesecu na 982 punoljetna građana. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 posto, a za rejtinge stranaka +/- 3,6 posto.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu