Kultura

Javili su se iz Grada, tvrde da će u Europi i dalje biti kino, ali ne žele da ga vode isti ljudi. Građani prosvjedovali u Varšavskoj

Građani daju podršku upravi Zagreb Film Festivala koja vrlo uspješno vodi kino posljednjih 10 godina

Služba za informiranje Grada Zagreba poslala je priopćenje o najavi zatvaranja Kina Europa. Potvrđuju ono što je poznato; dosadašnjim zakupnicima prostora 1. lipnja ističe ugovor i Grad ih je tražio da s tim datumom napuste kino. Nisu to decidirano napisali, ali evidentno je da ne misle produljiti ugovor Borisu T. Matiću i ekipi Zagreb Film Festivala koja 10 godina upravlja objektom.

U priopćenju dalje nabrajaju što sve misle sanirati tijekom najavljene obnove za koju će se prijaviti na Europske fondove, a za tu im je proceduru, tvrde “nužan posjed nad nekretninom”. Grad također tvrdi kako su netočne glasine koje neko vrijeme kruže, kako će se na toj lokaciji uskoro otvoriti narodnjački klub: “Svakako treba istaknuti da se radi o zaštićenom objektu te da nema govora o prenamjeni objekta u neke druge sadržaje koji nisu vezani za kinoprikazivačku djelatnost”.

‘Potajno smo se nadali da neće doći do prekida suradnje’

Sadašnja uprava kluba, u međuvremenu je najavila kako ipak neće već sutra zatvoriti Kino Europa nego će nastaviti s radom od sljedeće srijede do navedenog 1. lipnja. Boris T. Matić, direktor Zagreb Film Festivala, ustanove koja posljednjih deset godina upravlja kinom, rekao je u subotu kako su odluku o prekidu prikazivanja filmova u tom kinu donijeli u stanju šoka zbog odluke da im Grad Zagreb otkazuje najam, te dodao da su ljubitelji legendarnog zagrebačkog kina za večeras spontano organizirali okupljanje u znak potpore.

“Potajno smo se nadali da neće doći do prekida suradnje, pisali smo Gradu u ime 20 stalno zaposlenih, 25 studenata, obrtnika i drugih koji rade na ugovor te sto tisuća ljudi koliko ih godišnje posjećuje kino Europa, no oni sve ove mjesece nisu reagirali”, rekao je Matić za Hinu.

Građani svejedno najavljuju bunt

U petak su dobili kratki dopis zagrebačkog Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu grada, kojim ih se, kaže Matić, pod krinkom renovacije obavještava da im 1. lipnja istječe desetogodišnji ugovor o zakupu. “Nakon toga smo pod emocijama i u stanju šoka donijeli odluku o prekidu projekcija, a nažalost zbog toga su nastradali naše kolege s Festivala tolerancije kojima se ispričavamo, oni su žrtve kao i mi”, istaknuo je.

Građani svejedno najavljuju bunt. Upravo se okupljaju na skupu nazvanom ‘Nađemo se u 19 pred kinom Europa da vidimo kaj se događa’. Na Facebooku se najavljuje i novi prosvjed ‘Ne damo Kino Europa’ koji je zakazan za utorak u 17.30.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu