Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Rasprava znanstvenika o Barišiću se raspala; sad jedan poručuje Ivanu Đikiću da smrdi na skojevski čopor

Znanstvenik Josip Stjepandić reagirao je na Đikićevo pismo

25.04.2013., Umag - Microsoft WinDays13 Busines konferencija. 
Ivan Djikic od 1997. godine voditelj je laboratorija za molekularnu biologiju tumora u Ludwigovom Institutu za istrazivanje raka u Svedskoj. Godine 2002. izabran je za redovitog profesora Medicinskog fakulteta Sveucilista Goethe u Frankfurtu. 
Photo: Dusko Marusic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Nakon što je znanstvenik Ivan Đikić pozvao premijera Andreja Plenkovića da zbog plagijata ministra obrazovanja smjeni ministra znanosti i obrazovanja Pavu Barišića, javili su se neki znanstvenici koji ne dijele takvo mišljenje.

Do sada je, čini se, rasprava bila civilizirana, no nismo sigurni da to možemo reći i nakon pisma Dr. Josip Stjepandića koji je reagirao na Đikićevo pismo. “U sporove na meni stranim temama poput filozofije zapravo se ne bih htio miješati, ali u ovome sam slučaju opet namirisao smrad skojevskoga vučjega čopora, koji je lani izgrizao neke meni vrlo drage ministre, tako da sam slučaj razmotrio s mojim skromnim sredstvima”, napisao je, između ostalog, Stjepandić u pismu, prenosi Večernji list.

Prilično vulgaran napad

Stjepandić u radu ne vidi plagijat. Napisao je kako je sporni članak analizirao pomoću softvera Plagscan. “Oprostite, ali ja tu ne vidim ništa posebno, osim jedne rečenice od 35 riječi! Kad sam njezine tri glavne sekvencije stavio u tražilicu, našao sam milijune pogodaka, slijedom čega je originalnost takve rečenice teško dokaziva”, napisao je.

U svom pismo Đikić je napisao kako broj mladih, obrazovanih i stručnih ljudi koji napuštaju Hrvatsku raste iz godine u godinu, jer mladima nedostaje povjerenje u društvo temeljeno na osobnoj odgovornosti, moralnosti, znanju i gospodarskom napretku.

‘Bez lustracije nema Kroacije’, piše znanstvenik

No, Stjepandić, to vidi drugačije: “Vaša treća tvrdnja me razočarala i rastužila jer je dijelom istinita, ali toliko neprecizna, da se stoga može iskoristiti za svakojake manipulacije. Od znanstvenika svjetskoga glasa naprosto očekujem da problem pogodi u sridu: “Mladi (ali i oni bivši mladi) iseljavaju se iz Hrvatske jer su najbolja radna mjesta rezervirana za pripadnike i sluge komunističke oligarhije”. Bez lustracije nema Kroacije ili tako nekako!”.

Nastavlja kako se, “kada čuje ove sadašnje iseljenike, osjeća kao da mi netko ponavlja ono što sam ja govorio prije 34 godine” i poentira “Nedostaju još samo Udbini kileri”.

Stjepandić je napisao i kako je prije više od dva mjeseca Odboru za etiku u znanosti i visokom obrazovanju podnio prijavu protiv akademika Rudana, profesora Včeva i dr. Jovanovića, ali “nije dobio nikakav odgovor”, a akademik Silobrčić “nije mi čak mogao reći ni kad bi moja prijava mogla biti uzeta u razmatranje”.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu