Ovaj čovjek jedan je od važnijih za policijsku istragu o ubojstvu Klice

Rajić je godinama bio najbliži suradnik ubijenog šefa sesvetske skupine

ZADNJA IZMJENA: svi 4, 2015
Foto: PIXSELL

Najbliža osoba Vinku Žuljeviću Klici bio je njegov kum Vlado Rajić. To je onaj gospodin obrijane glave koji ozbiljno sjedi u sudnici uz Klicu. Rajić je svih ovih godina, zapravo, bio najbliži šefu Klici. Slušao je šefa, ali je šef slušao njega. Na svim policijskim dokumentima o Klicinom sesvetskom klanu Rajićeva slika s osobne karte je smještena u kućicu broj dva, odmah ispod one sada pokojnog Vinka Žuljevića Klice.

Jedini svjedok ubojstva

Rajić je bio nazočan i događaju koji je pokojnog Klicu gurnuo u krug ozbiljnih igrača hrvatskog podzemlja: likvidaciji Veselina Marinova, bugarskog državljanina, doušnika obavještajne službe kojeg je brifirao Josip Perković. Marinov, stanovito vrijeme tjelohranitelj u Haagu osuđenog ratnog zločinca Mladena Naletilića Tute i Klicina prijatelja, bio je nezgodni očevidac različitih događaja u BiH. Valjda je i zato dobio pet metaka u opskurnom kafiću Chromosova tornja.

Kontrovernza presuda

Rajić je to ovako opisao ubojstvo Veselina Marinova na suđenju 2003.: “U jednom trenutku u kafić je došao Marinov, prišao našem stolu i pozdravio se s nama. Tada mi je i kazao da želi popričati nasamo s Vinkom pa sam ja pošao za šank. Nakon dvije minute začuo sam povišene tonove, okrenuo se i vidio Vinka kako drži Marinova za ruku u kojoj je držao pištolj. Nakon toga začuo sam nekoliko hitaca i vidio da Marinov licem pada prema staklenom stolu”

Ukratko, u jednoj od kontroverznijih presuda, koju je potvrdio i Vrhovni sud, Vinko Žujević Klica oslobođen je krivnje jer je, zajedno s Magnumom 357, djelovao u samoobrani. Osim kuma Rajića, zgodno je napisao kroničar tadašnjeg suđenja, nije bilo drugih svjedoka. Gosti su, eto, gledali utakmice Svjetskog prvenstva na terasi kafića.

Zahlađeni odnosi

Ozbiljne pukotine u odnosu Žuljevića i Rajića počele su se pojavljivati nakon što su počeli pregovori s švedskom firmom Securitas oko prodaje klanovskog legalnog biznisa: zaštitarske tvrke Bilić-Erić Security. Godinama je ta tvrtka držala dio zaštitarskog biznisa u Hrvatskoj. Dobro se znalo da dodatnu težinu za dobivanje različitih ugovora daje činjenica da iza njih stoji Klica. Primjerice, Bilić-Erić dobivali su brojne ugovore od zagrebačke gradske uprave.

Ukratko, to novo pozicioniranje tvrtke ozbiljno je poremetilo odnose Vlade Rajića i Vinka Žuljevića Klice. Navodno, od ranije srdačnosti i bliskosti nije baš puno ostalo. Gotovo je sigurno da će Vlado Rajić biti jako važan u policijskoj istrazi likvidacije Vinka Žuljevića. Ne postoji čovjek koji tako puno zna o Klici kao on.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program