Politika & Kriminal

Fakultet političkih znanosti odbio Grliću Radmanu dati titulu docenta: ‘Natječaj je raspisan za njega ali nije prošlo’

Fakultetsko vijeće jučer je odbilo raspisati natječaj kojim bi ministar vanjskih i europskih poslova dobio znanstvenu titulu

27.01.2021., Zagreb - Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlic Radman."nPhoto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
FOTO: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Kako doznaje Telegram, Fakultet političkih znanosti u Zagrebu (FPZG) na jučerašnjoj je sjednici Fakultetskog vijeća većinom glasova odbio raspisati natječaj kojim bi ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman dobio titulu docenta. Grlić Radman kao vanjski suradnik FPZG-a predaje kolegij Neutralnost u suvremenim međunarodnim odnosima na tamošnjem poslijediplomskom specijalističkom studiju Vanjska politika i diplomacija. Natječajem, koji je u finalu odbijen, Grlić Radman imao bi priliku na FPZG-u postati docent u naslovnom zvanju.

To znači da bi, bez zasnivanja radnog odnosa s Fakultetom, tek dobio titulu docenta pa bi ispred imena mogao staviti kraticu doc.dr.sc. U daljnjoj perspektivi, Grlić Radman bi apsolviranim izborom u naslovnog docenta po završetku ministarskog mandata bio u dosta lagodnoj poziciji da ostvari nešto konkretniju suradnju s fakultetom i, primjerice, samostalno izvodi više kolegija.

Profesori sporili oskudan znanstveni angažman

Prema proceduri, prijedlog Fakultetskom vijeću da raspiše ovaj natječaj dao je fakultetski Odsjek međunarodnih odnosa i sigurnosnih studija. Na jučerašnjoj sjednici Fakultetskog vijeća, s tim su prijedlogom upoznati brojni nastavnici fakulteta. Nekoliko izvora s FPZG-a objasnilo nam je kako su shvatili da je predloženi natječaj zapravo bio kreiran za ministra vanjskih poslova: U samom prijedlogu natječaja koji je došao pred Fakultetsko vijeće, pisalo je kako se radi o izboru u naslovnog docenta isključivo za kolegij kojega na specijalističkom studiju izvodi Grlić Radman.

O kolegiju kojega na FPZG-u izvodi ministar vanjskih poslova FPZG

Na Fakultetskom vijeću povela se rasprava o predloženom natječaju. Neki su profesori, doznajemo, otvoreno sporili oskudan znanstveni angažman Grlića Radmana i njegovu slabašnu uključenost u znanost. Neki su bili stava da nije korektno dati mu priliku da bude izabran u naslovno zvanje docenta jer se znanošću poduže nije bavio i jer je prije dalekih 12 godina izabran u znanstveno zvanje znanstvenog suradnika.

‘Ovo je i podcjenjivanje mlađih kolega’

“Ovdje je potencijalno bila riječ i o podcjenjivanju mlađih kolega koji kao docenti intenzivno rade na fakultetu i drže sate i sate nastave”, govori nam jedan od sugovornika s FPZG-a o argumentima kontra Radmanovog izbora u zvanje docenta. U konačnici, Fakultetsko vijeće izjasnilo se protiv raspisivanja natječaja. Ukupno 17 članova Vijeća glasalo je protiv, 18 ih je bilo suzdržano, a njih 29 bilo je za raspisivanje pa u konačnici nije izglasano zeleno svjetlo za natječaj.

Grlić Radman kao vanjski suradnik izvodi nastavu na spomenutom kolegiju “Neutralnost u suvremenim međunarodnim odnosima” i kao takvog, ništa ga ne sprječava – ako postoji jasan dogovor o suradnji s FPZG-om – da tu nastavu izvodi i dalje bez titule docenta. Naši sugovornici s FPZG-a spekuliraju o tome kako je ovaj potez, odnosno pokušaj da ministar dobije titulu docenta, pokrenut s jednim banalnim ciljem; da ministar ispred doktorske titule dobije i titulu docenta. U tom bi se slučaju mogao potpisivati kao doc.dr.sc., umjesto dosadašnje titule doktora znanosti (dr.sc.).

Ne pronalazimo recentnije Radmanove radove

Neki od sugovornika spekuliraju i kako bi docentska titula bila zgodan put Grliću Radmanu za eventualnu konkretniju suradnju s fakultetom nakon završetka ministarskog mandata. Docenti – čak i bez zasnivanja radnog odnosa, kao vanjski suradnici – imaju pravo samostalno izvoditi nastavu, biti nositelji kolegija na raznim razinama studija, mentorirati doktorske radove i, jasno, nakon zakonski propisanog roka imaju pravo aplicirati za izbor u više zvanje izvanrednog profesora uz određene zadovoljene uvjete.

Iz obvezne i dopunske literature Radmanovog kolegija na FPZG-u, iščitali smo kako – uz još jednu knjigu – predaje temeljem svoje knjige “Neutralnost i nova europska sigurnost” objavljene 2009. godine. U dopunskoj literaturi studentima se nude još četiri Radmanova članka, objavljena u periodu između 2002. i 2004. godine. Recentnije radove nismo uspjeli pronaći, kao niti njegovu službenu znanstvenu bibliografiju.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu