Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Fenomenalna država. Ministarstvo za obnovu nije obnovilo ni vlastite zgrade pa sad plaća skupi najam u poslovnom tornju

Da stvar bude poraznija, u resoru istog ministarstva je i državna imovina

FOTO: Vjekoslav Skledar / Telegram, Slavko Midzor / Pixsell

Sredinom prosinca prošle godine državni službenici spakirali su stvari iz potresom oštećene trokatnice u centru Zagreba i preselili nekoliko kilometara južnije, u unajmljene urede u poslovnom tornju Zagrepčanka. Oko te selidbe nije bilo pompe, niti je ona bila potrebna.

Pa ipak, iz tog se preseljenja moglo ponešto zaključiti o tome kako funkcionira država. Zgrada u centru Zagreba, koja gotovo tri godine nakon potresa konačno kreće u obnovu, upravna je zgrada ministarstva zaduženog za – obnovu. U urede koji nisu u državnom vlasništvu, već za njih država plaća najam, preselila je, pak, i uprava koja se – brine o državnim nekretninama.

Tri godine, nula zgrada

Mjesec dana nakon te selidbe Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine dobilo je novog čelnog čovjeka. Umjesto Ivana Paladine, koji je na dužnosti izdržao tek deset mjeseci, ministrom je imenovan Branko Bačić. HDZ-ov stranački veteran najavljuje da će, pod njegovim vodstvom, konačno biti pokrenuta vidljiva obnova Banije. No, HDZ-ov ministar imat će posla i u samom Ministarstvu.

Trokatnica u centru Zagreba, minutu hoda od Ilice, jedna je od upravnih zgrada koje koristi Ministarstvo prostornog uređenja, Vladin resor zadužen za obnovu nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa. I nije jedina zgrada Ministarstva koja je stradala u potresima i za koju se planira cjelovita obnova. U obnovu bi trebala i zgrada na adresi Republike Austrije 20, gdje je smještena centrala Ministarstva.

Iako je od potresa prošlo gotovo tri godine, ministarstvo zaduženo za obnovu nije još obnovilo nijednu od te dvije svoje upravne zgrade. Ona u centru Zagreba, kako smo već spomenuli, ispražnjena je i čeka da krenu radovi. Nakon potresa na njoj su vidljive pukotine na vanjskim i unutarnjim zidovima, oštećenja stubišne konstrukcije i tako dalje.

Još rješavaju papirologiju

Javna nabava za radove, procijenjene vrijednosti 45,5 milijuna kuna, upravo je pri kraju. Ministarstvu su stigle tri ponude i sada, ako se ništa ne zakomplicira, treba odabrati izvođača. Novac za obnovu namjeravaju osigurati većim dijelom iz Fonda solidarnosti EU i Nacionalnog plana oporavka (također EU sredstva), a manjim dijelom iz državnog proračuna.

Za svoju drugu zgradu, koja je formalno sjedište Ministarstva, još nisu do kraja riješili papirologiju. Izrada projektne dokumentacije je “u završnoj fazi”, odgovorili su na naš upit, a nakon što to bude gotovo, planiraju raspisati natječaj za radove na cjelovitoj obnovi i te zgrade.

Gradske službe brže od Vlade

O njoj je Telegram pisao prije nekoliko mjeseci. U Ulici Republike Austrije, na kućnim brojevima 18 i 20, nalaze se dvije vrlo slične zgrade, koje dijeli tek nekoliko koraka i travnjak preko kojeg staza vodi u Park dr. Franje Tuđmana. Obje su dio kompleksa nekadašnje “Rudolfove vojarne”, obje su pod zaštitom kao kulturno dobro, obje oštećene u istom potresu.

Ali jednu koristi gradska, a drugu državna administracija. Obnova one pod upravljanjem gradske uprave već je daleko odmakla, natječaj za radove Grad Zagreb je s izvođačem sklopio još u travnju prošle godine. Državna zgrada je, pak, još uvijek u “papirnatoj” fazi obnove.

Plaćaju mjesečni najam

Kad konačno i na toj lokaciji krenu radovi, službenici će iz nje biti preseljeni u druge urede u državnom vlasništvu, ali i u one u najmu, u poslovnom neboderu Zagrepčanka. Tamo je Ministarstvo sklopilo ugovor o zakupu s Inom, za cijenu od šest eura plus PDV po četvornom metru. Mjesečno će, izračunali su, plaćati 6742,92 eura bez PDV-a za nešto više od tisuću i sto kvadrata uredskog prostora.

Tako će, eto, i oni koji upravljaju silnom državnom imovinom neko vrijeme morati plaćati najam (i nije prvi put). Barem dok ministarstvu koje je zaduženo za obnovu ne krene bolje s obnovom vlastitih zgrada. Dalo bi se iz toga ponešto zaključiti o tome kako funkcionira ova država.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više