Filipini zbog erupcije vulkana evakuirali 162 tisuće ljudi

Evakuaciju se odvija u mjestima unutar 14 kilometara udaljenosti od vulkana Taal

ZADNJA IZMJENA: sij 18, 2020
Foto: AFP

Više od 162 tisuće ljudi evakuirano je zbog erupcije vulkana na Filipinima, dok znanstvenici u subotu upozoravaju da i dalje prijeti opasnost od eksplozivne erupcije, usprkos prividnom zatišju na površini vulkana.

Vlasti su naredile evakuaciju u mjestima unutar 14 kilometara udaljenosti od vulkana Taal, smještenog usred jezera u pokrajini Batangas.

Zabilježeni i potresi

Vulkan se nalazi 66 kilometara južno od filipinske prijestolnice Manile. Filipinski vulkanološki i seizmološki institut naveo je kako su “stalna emisija vulkanskih para i rijetke slabe eksplozije” zabilježene u posljednja 24 sata.

Ravnatelj instituta Renato Solidum naveo je da su potresi također zabilježeni, što je znak da se magma i dalje kreće prema vrhu vulkana, zbog čega su moguće “nove opasne aktivnosti vulkana”.

Pojavile se pukotine na cestama

Solidum je rekao kako je nastala nova pukotina na obronku vulkana, te da su proširene pukotine na cestama u obližnjim gradovima.

Vulkan Taal drugi je najaktivniji vulkan na Filipinima te je erumpirao 33 puta od 1572. Posljednja se erupcija dogodila 1977.

Zdravka Grund
Telegram autor
1772 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program