Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Filipović objavio nove cijene goriva: benzin od sutra pojeftinjuje, a dizel poskupljuje

Izjednačit će se cijene na autocesti i izvan autoceste

Ministar Davor Filipović objavio je nove cijene goriva o kojima je Vlada danas donijela odluku. “Od sljedećeg tjedna cijena benzina bit će 13,02 lipe, a cijena dizela sa 13,08 raste na 13,43 lipe. Izjednačit će se cijene na autocesti i izvan autoceste. Kada pogledate trendove možete vidjeti smanjenje zadnja dva tjedna”, rekao je.

Najavio je i smanjenje cijene plavog dizela na 9,45 kuna. “Trgovačka marža ostaje 65 lipa za benzin i dizel i smanjenje trošarina od 80 odnosno lipa također ostaje”, kazao je ministar.

Pojasnio je da te cijene važe od sutra te da će na snazi biti dva tjedna. “Vidjet ćemo za dva tjedna ovisno o kretanje cijena na tržištu Mediterana. Vidjet ćemo”, kazao je. “Da nije bilo tih poteza Vlade, cijena dizela bi bila 15,70 kuna, a cijena litre benzina 14,92 lipe”, kazao je Filipović u izjavi novinarima u Ministarstvu.

Kaže da imamo dovoljno plina

Vezano uz popunjenost podzemnog skladišta plina Okoli, Filipović je rekao da je u prošli petak zapunjenost iznosila 41 posto te da je dinamika punjenja takva da bi do 1. listopada skladište trebalo biti zapunjeno 90 posto. Taj zadatak, istaknuo je, operativno provodi HEP te očekuje da će to biti realizirano onako kako je i predviđeno.

Upitan trebaju li hrvatski građani strahovati od eventualne nestašice plina, ministar je iznio podatak da ukupna godišnja potrošnja plina u RH doseže 2,9 milijardi prostornih metara.

S druge strane, kapacitet krčkog LNG-a je također 2,9 milijardi prostornih metara, a skladišta Okoli 430 milijuna. “Imamo dostatne količine kako bi osigurali sigurnost opskrbe plinom u RH”, ustvrdio je ministar.

Pripremamo li štednju energije?

Na pitanje priprema li Hrvatska štednju energije po uzoru na neke države EU, naveo je da će i Vlada napraviti plan koji se odnosi na preporuke i uštede, da se po tom pitanju čeka službeni dokument EK koji će biti objavljen za dan, dva. Dodao je da će se sigurno izaći s preporukama prema građanima i poduzetnicima.

Vezano uz odgođeni susret sa srpskom ministricom energetike, istaknuo je da je mnogima jasno da u ovim izmijenjenim političkim situacijama Hrvatska ide prema tome da postane energetsko čvorište Europe, s povećanjem kapaciteta LNG-a i izgradnjom dodatnih plinovoda, dok je istovremeno Srbija zabrinuta za svoju energetsku budućnost.

Tema je, otkrio je, trebala biti energetika. “Ministrica je jučer otkazala najavljeni posjet, vjerujem da to nema previše veze s njom nego da je to uputa njezinog šefa gospodina Vučića”, zaključio je Filipović.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više