Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Filipović: 'Ugovor je potpisan 2 mjeseca prije mog dolaska u Inu. Zna se tko su tada bili šef Uprave i članovi NO-a'

Ministar, koji je u vrijeme malverzacija bio član Nadzornog odbora Ine, danas ima sastanak s Upravom Ine

Ministar gospodarstva Davor Filipović sazvao je za danas u 9 ujutro hitan sastanak s Upravom Ine povodom milijunskih malverzacija u toj kompaniji.

Ministar, koji je u vrijeme malverzacija bio član Nadzornog odbora Ine, prije sastanka u Ministarstvu kratko je stao pred novinare.

‘Zatražit ću reviziju internih kontrola’

“Čestitao bih ministarstvu, policiji, DORH-u i svima koji su uključeni za razotkrivanje ove afere. U javnom prostoru bilo je nekih koji su pokušali dovesti u pitanje moju odgovornost. Sporni ugovor potpisan je dva mjeseca prije nego što sam došao u Nadzorni odbor Ine. Sve se događalo od 2020., poznato je tko je tada bio u Odboru, tko je bio predsjednik Uprave Ine. Također moram naglasiti kako nisam podržao usvajanje zapisnika kad su se usvajali planovi za poslovanje INA-e za 2022, jer nisam bio dovoljno upoznat”, rekao je Filipović.

“Zatražit ću reviziju plinskog biznisa 2020. Ta revizija će obuhvaćati i ulogu Uprave i Nadzornog odbora, nabavne i prodajne cijene plina, ugovore… Važno je napraviti i reviziju internih kontrola”, rekao je Filipović, pa dodao kako će sazvati izvanrednu sjednicu NO-a u srijedu.

‘Ja nisam imao informaciju o skupoj preprodaji’

U medijima se danas pojavila informacija da je Vlada upozorena na golemu zaradu preprodajom Ininog plina, no da nitko nije reagirao. Na pitanje je li imao takve informacije, Filipović isprva nije dao direktan odgovor. “Upravo je reakcijom službi Ministarstva financija razotkrivena ova afera, blokirana je imovina. Vidimo da sustav funkcionira, sve od policije do Ministarstva financija”, rekao je.

Na inzistiranje novinarke da odgovori je li Vlada upozorena iz slavonske plinare, Filipović je rekao kako on nije imao takvu informaciju. “Uprava Ine mora ponuditi mnogo odgovora, što je bio s kontrolama, revizijom…”, rekao je.

‘Nisam Ćorićev odvjetnik’

Filipović je također rekao kako se nije čuo s bivšim ministrom Tomislavom Ćorićem.

“Nisam, nisam njegov odvjetnik. Ministar Ćorić nije mogao znati što radi četvrta linija upravljanja”, rekao je Filipović i tom izjavom završio kratku konferenciju za medije te otišao na sastanak s Upravom.

Svi u istražnom zatvoru

U subotu su uhićeni direktor trgovine prirodnog plina u Ini Damir Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

USKOK pretpostavlja da su osumnjičeni od lipnja 2020. do kolovoza ove godine zaradili gotovo 850 milijuna kuna, te time oštetili Inu za više od milijardu kuna. Škugor je, sumnja se, sređivao da tvrtka u vlasništvu Husića i Šurjaka, preko Plinare istočne Slavonije, te time neposredno od Ine, kupuje plin po fiksnoj cijeni od 19,46 eura po megavatsatu, koji su potom prodavali za do gotovo 11 puta veću cijenu, 210,26 eura po megavatsatu.

Sudac istrage je sinoć odobrio zahtjev Uskoka, pa je za petoro osumnjičenih određen istražni zatvor.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više