Politika & Kriminal

FINA je prešutjela da su zaposlili ženu koju su najurili iz vukovarskog Vodovoda. Kad smo ih pitali, uslijedio je show

Sve do našeg upita ime Milice Zebec nije se nalazilo u popisu Zaključenih natječaja, a onda se odjednom pojavilo

FOTO: Vukovarsko-srijemska županija

Bivša direktorica Vodovoda Grada Vukovara, Milica Zebec, lani je u svibnju zaposlena u Financijskoj agenciji (FINA) na radno mjesto Viši specijalist za razvoj i inovacije u Odjelu razvoja i inovacije unutar FINA-ine Službe podrške razvoju poslovanja. Riječ je o radnom mjestu s plaćom od 7.415 kuna neto.

O gospođi Zebec ranije je izvještavao Drago Hedl u priči o tome kako u gradskim tvrtkama u Vukovaru direktori imaju tajne ugovore. Među njima je bila i Zebec koja je s Vodovodom 21. srpnja 2011. sklopila ugovor prema kojem joj se, raskine li ga Vodovod, jamči isplata odštete od šest bruto godišnjih plaća, ali joj se osigurava i novo radno mjesto u istoj tvrtki.

No, nakon manje od dvije godine Milica Zebec dobiva otkaz te potom tuži svoju bivšu tvrtku za više od milijun kuna. Aktualni gradonačelnik Vukovara Ivan Penava predao je pak njezin menadžerski ugovor DORH-u jer je sumnjao u nezakonitosti. U međuvremenu je Zebec, inače članica HDZ-a, novi angažman pronašla u drugoj državnoj tvrtki. No, tu dolazimo do zanimljivog dijela priče. Njeno ime, naime, nije bilo navedeno u popisu FINA-inih Zaključenih natječaja, na kojem se inače objavljuju imena zaposlenih.

Nadopisali njeno ime na popis natječaja

Na naš upit kako je i na kojem natječaju Zebec zaposlena, iz FINA-e su isprva kratko odgovorili kako je odabrana na natječaju koji je objavljen u razdoblju od 7. do 14 svibnja 2019. godine s poveznicom na objavljeni natječaj na portalu Posao.hr. U oglasu za posao je, inače, navedeno kako FINA traži jednog višeg specijalistu za razvoj i inovacije. Ured uprave koji nam je poslao odgovor potom smo upitali zašto ime Milice Zebec ne postoji na popisu Zaključenih natječaja, a koji je posljednji put ažuriran 13. srpnja ove godine.

Iz Uprave su potom odgovorili nešto opširnije. Kažu kako se na navedeni natječaj javilo 25 kandidata te je stručnom testiranju pristupilo njih 13, ali i da na njemu nije zaposlena samo Zebec. “Zaposlena su dva kandidata koja su nakon stručnog testiranja i intervjua postigli najbolji rezultat”, rekli su nam iz FINA-e i objasnili, recimo, što gospođa sad radi. “Radnica obavlja radne zadatke u skladu s opisom radnog mjesta višeg specijalista za razvoj i inovacije”, kažu.

Na kraju odgovora uputili su nas da njeno ime pronađemo u popisu Zaključenih natječaja koji su ažurirali netom nakon našeg upita. Dakle FINA-a je uredno ažurirala popis, ali u njemu sve do našeg upita nije stajalo ime gospođe Zebec koju su zaposlili još prije godinu dana.

Tvrde da je riječ o propustu

Dakle, prije Telegramova upita u tablici je pisalo da je za radno mjesto Viši specijalist za razvoj i inovacije na natječaju od 7. do 14.05.2019. izabran jedino diplomirani ekonomist Marko Korabek. Nakon našeg upita, uz njegovo ime odjednom se pojavilo i ono Milice Zebec, “sveučilišne specijalistice poduzetništva”.

Prije i poslije: Nakon upita Telegrama iz FINA-e su odjednom nadopisali ime Milice Zebec pravdajući to “propustom”

Na naš komentar da je ovaj razvoj događaja krajnje neobičan, iz Uprave su odgovorili kako je prilikom izrade popisa zaključenih vanjskih natječaja došlo do propusta u navođenju imena odabranih kandidata na predmetnom natječaju, “koji je otklonjen nakon što je uočen”. Podsjećamo, propust je uočen nakon što je Telegram pitao zašto na popisu zaposlenih nema gospođe Zebec.

Tvrde kako se popis odabranih kandidata na ranije zaključenim natječajima ne ažurira nakon što je jednom objavljen, već se samo nadopunjuje novim zaključenim natječajima, pa zbog toga, eto, propust nije uočen ranije. Kako je na taj popis dospio gospodin Korabek, a ne i gospođa Zebec koja je zaposlena na istom natječaju, ostaje nejasno.

Telegram ju je kontaktirao, ali se ona na naše pozive nije javljala niti je odgovorila na SMS poruku.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu