Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Finski novinari proglašeni krivima za odavanje državnih tajni: 'Ovo je opasan presedan'

Objavili su 10 godina stare podatke o lokaciji i zadacima obavještajne jedinice obrambenih snaga

Soldiers march during the national parade on Mannerheimintie Street in Helsinki on June 4, 2022 as the country celebrates the Flag Day of the Finnish Defence Forces. (Photo by Alessandro RAMPAZZO / AFP)
FOTO: AFP

Sud u Finskoj u petak je presudio da su dvoje novinara najvećeg dnevnog lista Helsingin Sanomat krivi za objavljivanje tajnih vojnih podataka, u rijetkom kaznenom slučaju ograničavanja slobode medija u toj nordijskoj zemlji. Okružni sud u Helsinkiju kaznio je Tuoma Pietilainena, glavnog autora izvješća iz 2017. “Najtajnovitije mjesto u Finskoj”, a njegova kolegica Laura Halminen, iako proglašena krivom, prošla bez kazne zbog sporedne uloge u novinskom članku.

Finska je godinama na samom vrhu zemalja s najvećom slobodom medija prema ocjeni Novinara bez granica (RSF), ali je prošle godine pala na peto mjesto na listi 180 zemalja, djelomično i zbog spomenutog slučaja.

“Ako sud u Finskoj, zemlji koja je najviše rangirana prema indeksu slobode medija, goni novinare zbog izvještavanja o pitanjima nacionalne sigurnosti, kakvu poruku to šalje niže rangiranim zemljama”, pita se u izjavi RSF i dodaje da se radi o “opasnom presedanu”.

Informacije s oznakom stroge tajnosti

U izvješću lista Helsingin Sanomat bili su objavljeni deset godina stari podaci o lokaciji i zadacima obavještajne jedinice obrambenih snaga, u trenutku kada je parlament raspravljao treba li proširiti svoje ovlasti u pogledu nadzora privatnih podataka na digitalnim mrežama. Sud je u priopćenju naveo da su novine javnosti obznanile “informacije vezane uz vojnu obavještajnu službu s oznakom stroge tajnosti, a poradi finske vanjske sigurnosti”.

Sud je također presudio da objavljeni podaci nemaju nikakve veze sa zakonom o kojem je raspravljao parlament i da novinski članak nije otkrio nikakve probleme ili zloporabe koje bi opravdale objavljivanje teksta.

Glavni urednik dnevnog lista Helsingin Sanomat, Antero Mukka, rekao je da je razočaran presudom i da je usprkos blagoj kazni nanesena šteta slobodi medija. Novinari se mogu žaliti na presudu. Tužitelji su za novinare, ali i glavnog urednika, tražili uvjetnu kaznu zatvora od najmanje 18 mjeseci.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više