Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Finski parlament danas će glasati o priključenju NATO-u

Predsjednik i vlada odlučili su da će zemlja poslati zahtjev o priključenju pod uvjetom da to prihvati i parlament

Finnish Prime Minister Sanna Marin (C) speaks during a plenary session at the Finnish parliament in Helsinki, Finland, on May 16, 2022, as legislators debate Finland's Nato membership. - Finland will apply for NATO membership, the Nordic country's president and prime minister announced on May 15, 2022, a direct result of Russia's invasion of Ukraine. (Photo by Emmi Korhonen / Lehtikuva / AFP) / Finland OUT
FOTO: AFP

Finski parlament vjerojatno će danas glasati o zahtjevu za priključenje NATO-u, što će biti povijesna promjena finske obrambene politike izazvana ruskom invazijom na Ukrajinu.

Finska izvršna vlast, predsjednik države Sauli Niinisto i vlada, odlučili su da će Finska poslati zahtjev da se priključi Sjevernoatlantskom savezu pod uvjetom da to prihvati i zakonodavna vlast, odnosno parlament.

U ponedjeljak rasprava od 14 sati

Parlamentarna rasprava održana je u ponedjeljak i trajala je 14 sati. Govorilo je 212 zastupnika i golema većina njih izjasnila se pozitivno.

Deset parlamentarnih radnih tijela, uključujući odbore za vanjsku politiku i obranu, već je prihvatilo ideju. Glasanje se očekuje tijekom popodneva i očekuje se da će zahtjev za ulaskom u NATO biti uvjerljivo prihvaćen.