Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Florida se priprema za povijesni uragan. Ugroženi milijuni, guverner: 'Molite za ljude'

Zbog uragana je porasla i cijena nafte

SAINT PETERSBURG, FLORIDA - SEPTEMBER 28: General view of St. Pete Beach bay as strong winds from Hurricane Ian arrive on September 28, 2022 in St. Petersburg, Florida. Ian is hitting the area as a Category 4 hurricane.   Gerardo Mora/Getty Images/AFP (Photo by GERARDO MORA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
FOTO: Getty Images via AFP

Florida je na udaru uragana Ian. Stanovnici floridske obale ispraznili su police s namirnicama, zatrpali prozore daskama i evakuiraju se u skloništa. Više od 330.000 potrošača već je ostalo bez struje, a zbog smanjene proizvodnje u Meksičkom zaljevu, porasla je i cijena nafte.

Guverner Floride Ron DeSantis nazvao je uragan “povijesnom olujom” koja će ostaviti “neizbrisiv trag” na državu. “Molite za ljude, ovo je ogromna oluja”, kazao je na konferenciji za medije.

 

Stigle satelitske snimke

Ian je ojačao u iznimno opasan uragan 4. kategorije, priopćio je u srijedu američki Nacionalni centar za uragane (NHC). Vlasti su pozvale više od 2,5 milijuna stanovnika Floride da se evakuiraju na viša područja, a najugroženije je obalno područje. “Ovo će biti oluja na koju upozoravamo već godinama”, kazao je šef NHC-a Ken Graham.

Snagu i razmjere ovog uragana možda najbolje pokazuju satelitske snimke.

Ian je već poharao Kubu, gdje je uzrokovao golemu štetu i smrt dvoje ljudi.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više