Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Foto. Osumnjičeni za milijunske prevare starijih Zagrepčana na ispitivanju. Jedan je u bijegu

Ekipa je privedena pod sumnjom da su se lažno predstavljali kao policajci ili zaposlenici banaka

FOTO: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Ekipa prevaranata za koje se sumnja da su varali umirovljenike i tako ukrali 1,4 milijuna kuna stigla je poslijepodne u prostore USKOK-a. Prema informacijama koje je saznao RTL, većina osumnjičenih na ispitivanju branila se šutnjom.

Tihomir Mišić, odvjetnik jednog od osumnjičenih, rekao je za televiziju da je njegov klijent kazneno neosuđivan. “U ovom trenutku ne mogu vam točno reći strategiju obrane, međutim s obzirom na karakter kaznenih djela koja mu se stavljaju na teret – vrlo vjerojatno nećemo iznositi obranu”, kazao je Mišić.

Uvjeravali su ljude da im daju goleme svote

Policija i USKOK o svemu će se, saznaje RTL, oglasiti sutra, a tada bi i sud trebao odlučiti tko će u istražni zatvor a tko će se braniti sa slobode. Osumnjičeno je 17 osoba, a jedna je od njih u bijegu i za njim je raspisana tjeralica.

Jutros je, podsjetimo, na području Zagreba uhićena ekipa pod sumnjom da su se lažno predstavljali kao policajci ili zaposlenici banaka. Na taj su načim žrtvama, uglavnom umirovljenicima, na prevaru uzimali novac.

Prerušeni u službene osobe, dakle, uvjeravali su ljude da im predaju goleme iznose novca. Istražitelji su ih posljednjih nekoliko tjedana uspjeli tajno nadzirati pa su jutros, u velikoj akciji, započela uhićenja.

Privedeni su osumnjičeni za varanje građana Tomislav Miletic/PIXSELL
Jedan od privedenih Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Koristili su stotinjak telefonskih brojeva

Još uvijek nema službene potvrde ni iz policije ni iz USKOK-a, no Telegramova Ana Raić Knežević je uspjela doznati da se zbog serije prevara istražuje period od početka listopada ove godine. Tada su osumnjičeni počeli nazivati ljude za koje su očito znali da imaju veće novčane iznose na bankovnim računima. Objasnili bi im da je nužno da taj novac predaju na provjeru. Kada bi ljudi shvatili da su prevareni, već bi bilo kasno.

Prema Telegramovim izvorima, od početka listopada osumnjičeni voditelji Romano Beganović i Kristijan Šajn te njihovi suradnici kontaktirali su navodno oko 300 osoba tražeći među njima svoje žrtve.

Novac uzimali gotovo svaki dan

U lancu prevara koristili su stotinjak telefonskih brojeva, a policija je mozaik dokaza slagala prateći ih preko baznih stanica. Prisluškivali su im i telefonske razgovore. Trag je tako odveo do nekoliko adresa u zagrebačkoj Dubravi, iako dio Šajnovih živi i u Pitomači.

Novac su, kako sumnjaju istražitelji, uzimali gotovo svaki dan. Zabilježeno je tako da su 4. studenog od jedne žene uzeli 50 tisuća kuna, a idući dan od druge osobe nešto više od 33 tisuće kuna. Već 7. studenog domogli su se navodno oko 75 tisuća kuna, da bi taj isti dan 89-godišnjaku sa zagrebačkog Medveščaka uzeli, sumnja se, čak 300 tisuća kuna. O tom slučaju mediji su izvještavali, a sada istražitelji tvrde da iza svega stoji ova grupa varalica.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više