Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Foto: Ovo je avion Croatia Airlinesa na kojem su pronađena oštećenja. Istraga pokazala: 'Uzrok nije vatreno oružje'

Ministar Butković kaže da je pronađena rupa 2 puta 2 centimetra, oglasila se i aviokompanija

23.06.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Avion Croatia Airlinesa koji je sinoc iz Zagreba sletio na pistu Medjunarodnog aerodroma u Sarajevu i za kojeg se sumnja da imaostecenja nastala iz vatreng oruzja. Photo: Armin Durgut/PIXSELL
FOTO: Armin Durgut/PIXSELL

Zrakoplov Croatia Airlinesa, koji je jučer prijavio oštećenja nakon slijetanja u Sarajevo, ipak nisu oštetili meci, kako se to prvotno pretpostavljalo. Tužiteljstvo BiH upravo je javilo da ne postoje indicije da je avion propucan vatrenim oružjem.

“Dežurni tužitelj Tužiteljstva BiH, koordinirao je provođenje očevid koji je na Aerodromu Sarajevo izvršio očevidni tim. Nakon provedenog uviđaja prema preliminarnim nalazima stručnih osoba, ne postoje indicije koje bi ukazale na zaključak da je oštećenje na zrakoplovu nastalo djelovanjem vatrenog oružja. Prema stavu stručnih osoba oštećenje je prouzročeno mehaničkim udarcem. Izvršenim analizama utvrđeno je da nema tragova barutnih čestica, niti drugih tragova koji bi ukazivali na djelovanje projektila iz vatrenog oružja”, stoji u priopćenju Tužiteljstva BiH.

Ranije danas iz Croatia Airlinesa potvrdili su za Telegram da je njihov zrakoplov Dash 8-Q400, koji je u 22 sata i 50 minuta sletio u Sarajevo oštećen. “Na trupu zrakoplova uočena su oštećenja te se, sukladno uobičajenim procedurama nacionalnog avioprijevoznika, odmah pristupilo potrebnim koracima”, naveli su.

‘Ne znam je li propucan’

O situacije je odmah izvješten i ministar prometa Oleg Butković, koji je govoreći za RTL, iznio je još nekoliko detalja. “Imamo informaciju. Ne znam je li propucan, ne znamo što se dogodilo. Činjenica je da je na avionu pronađena rupa 2 puta 2 centimetra i da je to uočio mehaničar u redovnom pregledu zrakoplova. Time se sada bavi Tužiteljstvo u Bosni i Hercegovini. Ne mogu vam ništa više reći, istraga traje”, kazao je.

Iz Croatia Airlinesa ujedno su naveli kako “sigurnost putnika i posade ni u jednom trenutku nije bila ugrožena, dok se nacionalni avioprijevoznik i u ovoj situaciji vodio najvišim standardima sigurnosti.” Također su naveli kako su svi putnici preusmjereni na drugi let.

Spominjalo se vatreno oružje

Oštećeni zrakoplov trenutno se nalazi u Zračnoj luci Sarajevo. Državno Tužiteljstvo BiH ranije je priopćilo da je na zrakoplovu Croatia Airlinesa, koji je u srijedu navečer sletio u Sarajevo, uočeno oštećenje koje je moglo nastati pucnjem iz vatrenoga oružja.

Prigodom redovitog pregleda zrakoplova na pisti sarajevske zračne luke na trupu letjelice uočeno je oštećenje nakon čega je odmah naložena istraga. Priopćenjem državnog Tužiteljstva BiH ne isključuje se mogućnost da je oštećenje naneseno “iz vatrenog oružja”.

Dežurni tužitelj Tužiteljstva BiH zatražio je provođenje uviđaja uz nazočnost pripadnika Uprave za civilno zrakoplovstvo BiH. Iz Tužiteljstva BiH su također naveli kako oštećenje na trupu zrakoplova “nije ni na koji način ugrozilo sigurnost leta i putnika”. Detaljnim pregledom utvrdit će se način oštećenja, kao i sigurnost zrakoplova za dalju zračnu plovidbu, naveli su iz Tužiteljstva BiH. Nije poznato gdje je zrakoplov oštećen i kako je došlo do ovog incidenta.