Politika & Kriminal

Fotopričica: Na povratku iz Vukovara jučer, Tolušić, Đakić i društvo svratili su na palačinke u Orahovicu

Okrijepa u restoranu HDZ-ovca koji s gospodinom Tolušićem dijeli sklonost postavljanju spomen ploča

Bivši potpredsjednik Vlade i bivši ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić te saborski zastupnik HDZ-a i šef HVIDRA-e, Josip Đakić, među ostalim gostima, jučer su se nakon povratka s obilježavanja Dana sjećanja na Vukovar, okrijepili u Orahovici, rodnom mjestu bivšeg predsjednika Republike, Stjepana Mesića.

Dolazak visokih gostiju i njihovo uživanje u palačinkama sa sladoledom, na službenoj stranici restorana Dok Holliday, objavio je njegov vlasnik, Josip Nemec. Nemec je dugo godina bio HDZ-ov gradonačelnik Orahovice, a na prošlim lokalnim izborima, u lipnju 2017., nakon što je trijumfirao u prvom krugu, u drugom je poražen od HSS-ove Ane-Marije Petin.

Nadimak zbog nestašluka u mladosti

U srpnju ove godine Nemec je otvorio restoran Dok Holliday, nazvavši ga po svom nadimku. Nadimak je stekao, kako se u Orahovici prča, zbog lake šake i ranijeg rada kao zaštitara u disco-klubovima. Za Telegram, pak, Nemec svoj nadimak objašnjava ponešto drugačije: dobio ga je zbog nestašluka u mladosti i jer je volio sjediti u gostionicama i kartati, poput legendarnog junaka s Divljeg Zapada, Johna Henryja, zubara, kockara i revolveraša, poznatijeg kao “Doc” Holliday.

– Prišili su mi taj nadimak u mladosti, kaže Nemec, i prati me cijeli život. Kaže kako je otvarajući restoran na svom Facebooku tražio prigodno ime, a mnogi su mu predlagali da se zove upravo po njegovu nadimku. Doduše, ime je malo promijenjeno; Nemecov se restoran zove Dok Holliday, a ne Doc Holliday.

‘Radili su protiv mene na prošlim izborima’

Josip Nemec na upit Telegrama odgovara kako su njegovi jučerašnji gosti sami platili svoje obroke. – Nisam iz zvao, niti sam ih imao namjeru častiti, svratili su u moj restoran na povratku iz Vukovara u Viroviticu. Uz Tolušića i Đakića bio je i virovitičko-podravski župan Igor Andrović i njegovi dožupani.

Nemec kaže kako s HDZ-ovim ekipom koja je posjetila njegov restoran nije u najboljim odnosima, mada je i dalje član Županijskog odbora HDZ-a Virovitičko-podravske županije.

– Svejedno, došao sam ih pozdraviti, mada su radili protiv mene na prošlim izborima koje sam izgubio – žali se Nemec i dodaje kako više ne odlazi na sastanke HDZ-a, te da se posvetio svom restoranu u kojem, pohvalio se, poslužuju čak 76 različitih jela. Veli da mu posao ide dobro i da je najvažnije da ne stvara gubitke.

Osuđen na četiri mjeseca, uvjetno dvije godine

U novinskim crnim kronikama bivši orahovački gradonačelnik našao se u veljači 2014. kada je, kako je pisalo, u svom uredu fizički napao Maria Marolina, tajnika Lokalne akcijske grupe Papuk, na čijem se čelu nalazio Nemec. S Nemecom je loše iskustvo imao i bivši gradonačelnik Orahovice, njegov prethodnik, HSS-ov Milan Šimić.

Pred kamerama Hrvatske televizije, u emisiji Labirint, u ožujku 2015. Šimić je ispričao kao ga je u njegovu tadašnjem uredu, potkraj devedesetih, za vrat uhvatio i počeo gušiti Josip Nemec, u to vrijeme tajnik gradskog odbora HDZ-a Orahovice. Zbog toga je 2003. Nemec osuđen na četiri mjeseca zatvora, uvjetno na godinu dana. Tvrdio je da mu je cijeli slučaj namješten. Dvije godine kasnije postat će gradonačelnik tog slavonskog gradića.

S Tolušićem dijeli sklonost spomen-pločama

Nemec je svoju vladavinu u Orahovici obilježio i nizom spomen ploča na mnogim objektima izgrizenim dok je bio gradonačelnik, naglasivši svoje zasluge za njihovo podizanje.

Tako je primjerice na novouređenom mostu uz park, u središtu Orahovice, postavio spomen ploču 3. svibnja 2009. na kojoj piše kako je ”gosp. Josip Nemec, gradonačelnik Grada Orahovice otvorio novouređeni park i mostove, u nazočnosti gosp. Tomislava Tolušića, župana Virovitičko-podravske županije i gosp. Josipa Đakića, saborskog zastupnika”.

Upravo taj dvojac, jučer je na povratku iz Vukovara, svratio na palačinke kod svog stranačkog kolege Nemeca, koji ih je, dok je vladao Orahovicom, ovjekovječio u kamenu.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu