Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Francuska bi mogla u Ustav uglaviti pravo na pobačaj: ‘Bili bismo pioniri u zaštiti prava žena’

Oko 81 posto Francuza podupire unošenje u ustav, pokazala je anketa

A woman in the procession shouts slogans. Demonstration of the NOUSTOUTES movement, everywhere in France, to say STOP to sexist and sexual violence. France, Toulouse, November 19, 2022.
Nous Toutes Demonstration Against Sexual Violence - Toulouse, France - 19 Nov 2022,Image: 738777627, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Donji dom francuskog parlamenta danas je velikom većinom glasao da se pravo na pobačaj uvrsti u ustav. Zastupnici ljevice i centra rekli su da je poništenje povijesne presude u Sjedinjenim Državama u lipnju ove godine pokazalo potrebu nužnost za novim koracima.

Parlament je odobrio prijedlog, koji je podnijela oporba ljevice s 337 glasova ‘za’ i 32 protiv, ali put do uvrštenja prava na pobačaj u ustav neće biti lagan jer nacrt zakona pod istim uvjetima mora odobriti Senat u kojem desnica ima većinu. Prošlog mjeseca Senat je odbacio međustranački prijedlog zakona koji je imao za cilj pravo na pobačaj i kontracepciju učiniti dijelom ustava.

Upravo zbog toga u četvrtak je izglasan kompromisni tekst u nadi da će proći u Senatu, dodaje agencija France presse. Međutim, sljedeći tjedan donji dom će ponovno glasovati o unosu prava na pobačaj u ustav kada Renesansna stranka predsjednika Emmanuela Macrona iznese vlastiti prijedlog zakona o tom pitanju.

Dodatna, ustavna zaštita, prava na pobačaj

Žene imaju pravo na pobačaj u Francuskoj od 1975., kada je legaliziran. Zakon je od tada ažuriran nekoliko puta, a posljednja izmjena u veljači produljuje pristup pobačaju s 12 na 14 tjedana trudnoće.

Uvrštenjem prava na pobačaj u ustav dodatno bi se zaštitilo to pravo i otežalo njegovo poništenje u Francuskoj, rekla je Mathilde Panot, zastupnica stranke Nepokorena Francuska. “Uvođenjem prava na pobačaj u ustav, Francuska bi postala pionir u pogledu prava žena”, rekao je Panot.

Cilj je spriječiti bilo kakvo nazadovanje, rekla je. “Ne želimo dati nikakvu šansu ljudima koji su neprijateljski raspoloženi prema pravima na pobačaj i kontracepciju.”

Oko 81 posto Francuza podupire unošenje u ustav

Prava na pobačaj šire su prihvaćena u Francuskoj nego u Sjedinjenim Državama ili nekim drugim zemljama članicama EU-a. Otprilike 83 posto Francuza sretno je zbog činjenice da je abortus legalan, pokazala je anketa Ifopa provedena u srpnju, što je 16 postotnih bodova više nego prije otprilike 30 godina.

Ista anketa pokazala je da 81 posto ispitanika podupire unošenje prava na pobačaj u ustav. Ipak, konzervativci i krajnja desnica uvelike su mu se protivili i mnogi bi samo razmotrili davanje veće težine zakonu iz 1975. godine. “Prestanite se igrati sa strahovima od ukidanja prava na pobačaj za što znate da je nemoguće u Francuskoj”, rekla je zastupnica ekstremne desnice Emmanuelle Menard.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više