Francuska je danas ušla u 28. dan nacionalnog štrajka, ali Macron ne odustaje: mirovinska reforma ide dalje

Štrajk ulazi u 28. dan i sad je već jedan od najduljih, barem u zadnja tri desetljeća

ZADNJA IZMJENA: sij 1, 2020
Foto: AFP

Francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu kao da je suđeno da novogodišnje čestitke šalje usred nemira i prosvjeda: 2019. Francuzima je čestitao dok su u Parizu i drugim gradovima trajale demonstracije “žutih prsluka”, a ovu novu, 2020., dok Francuska ulazi u 28. dan nacionalnog štrajka zbog predložene mirovinske reforme.

Od početka štrajka Macron se malo držao po strani, ostavljajući premijeru Edouardu Philippeu da rješava višetjednu krizu, izazvanu najavom da će vlada provesti dosta ambicioznu mirovinsku reformu. U novogodišnjoj noći se Macron ipak uključio, a za razliku od njegovih prethodnika zasad ne pokazuje naznake da je spreman odustati.

Najduži štrajk od 80-ih godina

“Mirovinska reforma bit će provedena”, kazao je, kako prenose francuski mediji, Macron, pozvavši na “brz kompromis” između vlade i sindikata koji predvode štrajk. Prema izračunima francuskih medija, radi se o jednom od najdužih štrajkova: krajem 80-ih je štrajk u prometnom sektoru trajao otprilike isto, dok je 1995. godine, za vrijeme predsjednika Jacquesa Chiraca, vlada odustala od reforme socijalnog sustava, uključujući mirovinski, nakon 22 dana štrajka i prometnog kolapsa.

Aktualna mirovinska reforma, pojednostavljeno rečeno, predviđa da se čak 42 različita režima za umirovljenje, koja trenutno postoje u Francuskoj, zamijene jedinstvenim sustavom. Francuzi, međutim, strahuju da će morati raditi dulje za istu mirovinu. Posebno su nezadovoljni radnici u sektoru javnog prijevoza – boje se da će ostati bez beneficija koje im, u nekim slučajevima, omogućuju odlazak u mirovinu već u 50-im godinama života.

Imidž velikog reformatora

No, prosvjeduju i drugi. Okolo kruži snimka novogodišnjeg koncerta orkestra pariške Opere Bastille čiji glazbenici štrajkaju već mjesec dana. Štrajk su privremeno prekinuli kako bi na otvorenom odsvirali nekoliko klasičnih skladbi i tako skrenuli pozornost na svoj položaj – da često rade do kasno i vikendom, i misle da će im reforma donijeti samo pogoršanje, prije svega kasniji odlazak u mirovinu.

en direct de l'Opéra Bastille,contre les réformes de retraites des traîtres

Gepostet von Daniela Millas am Dienstag, 31. Dezember 2019

Neki dan su na sličan način prosvjedovale i balerine. Ispred zgrade Pariške opere otplesale su nekoliko scena iz Labuđeg jezera. Sve to, međutim, zasad nije pokolebalo franucuskog predsjednika koji je već jednom morao popustiti, prije godinu dana “žutim prslucima”.

Zato je ovoga puta, čini se, još odlučniji da će najavljenu mirovinsku reformu doista provesti. Čak i unatoč lokalnim izborima koji se održavaju u ožujku. Jer bude li ponovno značajno popustio, to će doista dokrajčiti njegovu ambiciju da si priskrbi toliko željeni imidž velikog reformatora.

Irena Frlan Gašparović
Telegram autor
475 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program