Francuski mediji pišu o identitetu napadača iz Pariza, a u Belgiji se, izgleda, predao drugi osumnjičeni

Na Twitteru se sad pojavila i snimka napada

ZADNJA IZMJENA: tra. 21, 2017

Identificiran je napadač koji je u četvrtak u središtu Pariza ubio policajca i ranio još dva, objavio je pariški javni tužitelj Francois Molins, ali je rekao kako njegovo ime neće biti otkriveno sve dok istražitelji ne doznaju je li imao pomagače u napadu. “Istražitelji žele biti sigurni je li ubojica imao pomagače”, rekao je.

Nešto kasnije, francuski mediji su objavili identitet navodnog napadača. Radi se o 39-godišnjem Karimu Cheurfiju. Policija je pretražila njegov stan u istočnom pariškom predgrađu Chellesa, javlja Sky News. Njegova susjeda je rekla za Sky News kako nikada nije primijetila ništa neobično na njemu. “To je tip koji je bio vrlo zatvoren i nije bio netko tko je tražio probleme”. Dvojica policijskih dužnosnika navodno su potvrdili informacije da iza napada stoji 39-godišnjak.

Napadač otprije poznat sigurnosnim službama

Ipak, i ranije je imao problema sa zakonom pa je 2001. bio osuđen zbog napada na policajca. Napadač je bio otprije poznat i francuskim sigurnosnim službama i to vezano za radkilane islamističke aktivnosti te atentat na dvoje policijskih časnika, otkrio je izvor blizak istrazi za CNN. Bio je predmet nadzora i bio je na radaru francuske sigurnosne službe DGSI. Radi se o francuskom državljaninu, tvrdi CNN-ov izvor.

Osumnjičeni je 2001. pucao u dva časnika nakon što ga je zaustavila policija. Odveden je u pritvor, ali tijekom ispitivanja je zgrabio pištolj drugog časnika i pucao u njega tri puta. Bio je osuđen i zapisan u kaznenoj evidenciji zbog sudjelovanja u nasilnim pljačkama.

U Belgiji se predao drugi osumnjičeni

U međuvremenu, policiji se u sjevernom belgijskom gradu Antwerpu predao muškarac na kojeg belgijske vlasti upozorile svoje francuske kolege zbog moguće upletenosti u napad u Parizu. Francuska policija je privela tri člana obitelji napadača koji je ubijen u pucnjavi s policijom u Parizu, rekli su pravosudni izvori.

Belgijski ministar unutarnjih poslova Jan Jambon izjavio je za televiziju VRT da je ubijeni napadač bio francuski državljanin. Na internetu su se pojavile i snimke jučerašnjeg napada. Jedna od njih je snimljena u trenutku obračuna policije i napadača. Na njoj se vidi napadač naoružan kalašnjikovom kako otvara vatru na policiju.

https://www.youtube.com/watch?v=mUhybSBnRIY

ISIS preuzeo odgovornost za napad

Francuski predsjednik Francois Hollande rekao je ranije kako sve upućuje na to da je napad u kojem je ubijen jedan policajac, a druga dva ranjena prije nego je policija ubila napadača, bio povezan s terorizmom.

Skupina Islamska država je preuzela odgovornost za pucnjavu u priopćenju njezina propagandne službe Amaq-a. “Napad na Elizejskim poljanama u središtu Pariza izveo je Abu Yussef, Belgijac, borac Islamske države”, piše Amaq.

Hitni sastanak sigurnosnih čelnika

Danas je održan sastanak najviših sigurnosnih dužnosnika, nakon kojeg je premijer Bernard Cazeneuve rekao kako je Francuska potpuno mobilizirala svoje sigurnosne snage, uključujući elitne postrojbe te da će zajedno sa 50.000 policajaca pružati sigurnost građanima. tijekom predsjedničkih izbora.

“Vlada je potpuno mobilizirana. Ne smijemo dopustiti da bilo što omete temeljni demokratski proces naše zemlje. Na nama je da se odupremo zastrašivanju i manipulaciji kako to ne bi iskoristili naši neprijatelji”, rekao je Cazeneuve.