Francuska politika mijenja se iz temelja; Macronu golema većina u parlamentu, socijalisti se osramotili

Prema prvim projekcijama Macronova stranka dobiva 355 mjesta

ZADNJA IZMJENA: lip. 18, 2017
Foto: AFP

Glavni tajnik francuskih dosad vladajućih socijalista Jean-Christophe Cambadelis podnio je ostavku u nedjelju navečer, nakon objave prvih rezultata parlamentarnih izbora po kojima je francuski predsjednik Emmanuel Macron osvojio apsolutnu većinu, istaknuvši kako se “ne može prijeći preko poraza ljevice”. Socijalistička stranka i njihovi koalicijski partneri osvojili su između 27 i 49 mjesta u francuskom parlamentu u kojem sjedi 577 zastupnika i kojim su dosad držali većinu, pokazuju prve projekcije agencija Kantar Public-onepoint, IPSOS i Elabe, prenosi agencija dpa.

“Ljevica mora započeti novi ciklus”, rekao je Cambadelis, istaknuvši kako se najviše brine da su “socijalna država i širenje individualnih sloboda sada dovedeni u pitanje”. Socijalisti su u dosadašnjem sazivu parlamenta u koaliciji sa zelenima imali 284 zastupnika. Ako budu potvrđene prve projekcije rezultata koje pokazuju da je Macron osvojio apsolutnu većinu u francuskom parlamentu, francuski politički krajolik će se iznimno promijeniti. Koalicija predvođena novim francuskim predsjednikom po prvim je projekcijama osvojila 355 mjesta u parlamentu.

Konzervativci isto doživjeli veliki pad

Čelnica Nacionalne fronte Marine Le Pen, glavna konkurentica Macronu na nedavnim predsjedničkim izborima, izjavila je u prvim komentarima izbora kako Macronova stranka ima većinu u parlamentu, no da su njegove ideje “u manjini” u zemlji, a da će se njena stranka boriti za svoje reformske planove. Le Pen je ocijenila da rekordno visoka apstinencija slabi legitimitet novog parlamenta. Također je ponovila svoju ocjenu kako Macronova stranka i njezini saveznici brane “interese oligarhije”.

Iz krugova bliskih predsjednici Nacionalnog fronta doznaje se da je ona pobijedila na sjeveru zemlje i da će biti zastupnica okruga Enen-Bomon. Osim socijalista, velik pad su zabilježili i konzervativci koji su se s njima desetljećima izmjenjivali na vlasti. U dosadašnjem sazivu imali su 226 zastupnika, dok im prvi rezultati u nedjelju daju 125 mjesta.

U parlament ulaze učitelji, vatrogasci, frizeri…

Takva velika većina će proeuropskom centristu Macronu omogućiti stvaranje snažne platforme za provedbu obećanja iz kampanje o čišćenju francuske politike, uklanjanju regulacija za koje investitori tvrde da guši tu drugu najveću ekonomiju u eurozoni, te reformirati tržište rada, piše Reuters. U francusku Narodnu skupštinu, u kojoj je najčešća dob zastupnika dosad bila između 60 i 70 godina, Macron dovodi zastupnike čija je prosječna dob 43 godine, pisao je uoči izbora The Economist.

Novi francuski predsjednik kandidate za parlament birao je među 19 tisuća online prijava, a u 525 odabranih polovica su žene i uključuju pojedince iz svih sfera društva, od poduzetnika, učitelja, liječnika, farmera, vatrogasaca i imigranata, do matematičara, pilota i frizera, dodaje Economist. Čelnica Macronove stranke u pobjedničkom je govoru istaknula da je ovo povijesni rast broja žena u francuskom parlamentu, te da je većina koju su osvojili “prilika za Francusku”.

Osvojili premoćnih 355 mjesta

Dnevne novine Le Monde prenose kako je koalicija Macronove stranke Republika u pokretu (La Republique en marche-REM) i Demokratskog pokreta (MoDem) osvojila 355 mjesta u parlamentu. Konzervativna koalicija predvođena republikancima osvojila je 125 mjesta, dok je socijalistička koalicija osvojila 49 mjesta.

Krajnje lijeva Nepokorena Francuska predsjedničkog kandidata Jeana-Luca Melenchona dobila je 19 mjesta, komunisti 11, a Nacionalna fronta Marine Le Pen 8 mjesta.