Politika & Kriminal

Franjevac je Indexu poslao pismo u kojem skroz ozbiljno piše: Mariću smo prodali stan u zamjenu za obnovu

Index je neki dan otvorio novu aferu s nekretninama ministra Gorana Marića. Komplicirana je to priča s više krakova, a jedan seže do stana u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu, koji je obiteljska tvrtka današnjeg ministra državne imovine otkupila od Franjevačkog provincijalata iz Splita.

Obiteljska tvrtka Marićevih, Scientia, 2011. imala je prihode 50.000 te gubitak od 84.000 kuna. Te godine svejedno, za 930.000 kuna, kupuje stan od 101 kvadrat. Od toga se 190 tisuća kuna trebalo uplatiti odmah, a ostatak od 740 tisuća kuna, najkasnije tri mjeseca od ovjere potpisa kod javnog bilježnika.

Nastavak priče nije jednostavno prepričati

Ovjera je riješena 10 mjeseci nakon potpisa ugovora, u travnju 2012. godine, a iz Franjevačkog provincijalata Indexovom Ilku Ćimiću nisu odgovorili je li ikada stigao ijedan dio uplate. Nadalje, tvrtka Scientia stan je kupila za 1245, iako je prema Indexovom izračunu prosječna cijena stana u centru Zagreba bila 1761 euro po kvadratu. Ugovor je, u ime Franjevačkog provincijalata iz Splita, potpisao fra Željko Tolić.

Večeras, u četvrtak 4. srpnja, objavljen je nastavak koji nije jednostavno prepričati. Dakle, Franjevac Željko Tolić Indexu je poslao pismo u kojem posve ozbiljno tumači kako je s Goranom Marićem osobno sklopio deal: Provincija će njemu prodati stan u Zagrebu, a on će njima zauzvrat srediti obnovu nekretnina za siromašne.

Nije precizirao kako je riješena obnova

U doba kad je došlo do spomenute kupoprodaje, Goran Marić bio je saborski zastupnik te predsjednik Odbora za financije i državni proračun Hrvatskoga sabora. Fra Tolić nažalost nije precizirao kako je gospodin Marić točno osigurao obnovu, no iz njegova pisma novinaru Ilku Ćimiću nedvojbeno proizlazi da je deal sklopljen:

“Dolazi do dogovora i ugovora s gosp. Goranom Marićem: Provincija njemu uništeni, devastirani i posve neuporabljivi stan u Zvonimirovoj ulici (uz financijsku nadoknadu), a on Provinciji 9 obnovljenih stanova i priručnu kuhinju za izvanredno humane svrhe: za sirotinju, odnosno siromašne studente civile, u onom dijelu iz kojeg su iselile časne sestre. I tako bi! Tako je aneks zgrade, u kojoj su prethodno stanovale časne sestre, koje su preselile u drugi dio samostana, postao Studentski dom namijenjen, ponavljam, siromašnim studentima civilima s područja naše Provincije, koji su u tom Domu besplatno stanovali i studirali na raznim zagrebačkim fakultetima”, piše u pismo poslanom Indexu.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu