Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Franjo Lucić upravo je osuđen zbog pokušaja podmićivanja Telegrama

HDZ-ov donedavni zastupnik osuđen je na godinu dana zatvora, no kazna mu je zamijenjena radom za opće dobro

Franjo Lucić danas je osuđen zbog pokušaja podmićivanja Telegramovog novinara Drage Hedla. Donedavni saborski zastupnik i nekadašnji šef požeško-slavonskog HDZ-a dobio je kaznu zatvora u trajanju godinu dana, no ona mu je zamijenjena radom za opće dobro. Odlučilo je tako Vijeće Kaznenog odjela Županijskog suda u Osijeku, kojim je predsjedala sutkinja Azra Salitrežić.

Olakotne okolnosti bile su mu, naveo je sud, to što ranije nije osuđivan, u poodmakloj je životnoj dobi te ima četvero djece. Koja su, usput, sva punoljetna.

Odluka da bude kažnjen samo radom za opće dobro pritom se prilično razlikuje od presude u sličnom postupku koji je na istom sudu vođen protiv SDP-ovog zastupnika i vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe. On je morao u zatvor. Na današnjem izricanju presude Franji Luciću, tužitelj USKOK-a Darko Dodig najavio je žalbu na ovu nepravomoćnu presudu.

Ostavka na sve funkcije istoga dana

Usred ljeta 2017., HDZ-ov saborski zastupnik Franjo Lucić dao je Dragi Hedlu čuvenu ponudu: “Ovo što ćeš ti dobiti od redakcije, ja ću tebe honorirati jedan naprema tri. Ako ti dobiješ tisuću, ja ću ti dati tri tisuće kuna”.

Snimku razgovora tijekom kojeg je moćni slavonski HDZ-ovac ponudio mito Telegramovom novinaru kako bi spriječio objavu istraživačkog specijala o njegovom kontroverznom poslovanju, prenijeli su gotovo svi hrvatski mediji.

Istoga dana, 27. srpnja 2017., kada je Telegram objavio snimku pokušaja podmićivanja, Franjo Lucić obavio je razgovor s premijerom Plenkovićem i podnio ostavku na sve svoje funkcije, među ostalim i na mjesto predsjednika županijskog HDZ-a. Iz stranke međutim do danas nije izbačen i svoj saborski mandat regularno je odradio do kraja.

Navlačenje s istragom do Vrhovnog suda

Istraga koju je protiv Lucića otvorio USKOK stopirana je čim je započela. Sudac istrage Županijskog suda u Osijeku prekinuo ju je zaključivši kako prema Kaznenom zakonu RH novinar ne može biti podmićen. Uslijedila je žalba USKOK-a nakon koje je izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Osijeku ipak odlučilo otvoriti istragu.

Osam mjeseci kasnije, podignuta je optužnica, no onda je krenulo navlačenje. Optužno vijeće Županijskog suda u Osijeku, koje je razmatralo optužnicu, ponovno je zauzelo stav da Lucićev pokušaj podmićivanja novinara nije kazneno djelo. Slučaj je završio na Vrhovnom sudu koji je krajem veljače 2019. usvojio žalbu USKOK-a. Vrhovni sud smatrao je pogrešnim stav Županijskog suda u Osijeku da novinari ne mogu biti odgovorne osobe te da pokušaj podmićivanja Telegramova Drage Hedla nije kazneno djelo.

Vrhovni sud takvom je odlukom ostao dosljedan ranijoj praksi, jer je snimka dopuštena kao dokaz u postupku protiv bivšeg saborskog zastupnika SDP-a, vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe. SDP-ovcu se sudilo temeljem snimke izabrane gradske vijećnice Marije Budimir na kojoj se čulo kako joj Sabo nudi određene pogodnosti, a da ona zauzvrat u Gradskom vijeću Vukovara podrži SDP. U ožujku 2015., Željko Sabo pravomoćno je osuđen na osam mjeseci zatvora. Kaznu je izdržao u trajanju od sedam mjeseci. Isti, Županijski sud u Osijeku, koji je danas donio presudu protiv HDZ-ovog Franju Lucića, Sabu je u prvom stupnju (sudio je sadašnji predsjednik tog suda, Zvonko Vrban) osudio na godinu i četiri mjeseca zatvora, no Vrhovni je sud kaznu smanjio na osam mjeseci.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više