Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Fuchs o testiranju učenika: 'Pretpostavljamo da roditelji neće varati, njima na dušu'

Roditelji će ponedjeljkom dobrovoljno testirati djecu, a testiranje će se provoditi mjesec dana

02.12.2021., Zagreb - Radovan Fuchs obratio se medijima prije pocetka 12. sjednice Nacionalnog vijeca za uvodjenje eura kao sluzbene valute u Republici Hrvatskoj. Photo: Robert Anic/PIXSELL
FOTO: Robert Anic/PIXSELL

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je danas da će samotestiranje učenika početi kad Direkcija za robne zaliha dostavi školama testove, a provodit će se u tri faze nakon kojih se nada da će nestati za njima potreba. Ponedjeljkom će roditelji dobrovoljno testirati djecu, a ako se u razredu pojavi neki pozitivan slučaj ponovo se provedi testiranje i učenici koji su negativni nastavljaju ići u školu.

“Pretpostavljamo da roditelji neće varati, njima na dušu, jer smisao mjere je da zadržimo što veći broj djece na nastavi”, kazao je Fuchs i podsjetio da su “ispadali” cijeli razredi jer je nekoliko učenika bilo pozitivno.

“Testiranje će se provoditi mjesec dana, a ako bude sve kako smo zamislili, preći će se na testiranje samo u razredima u kojima se pojavi pozitivan učenik. Treći korak je ukidanje samotestiranja”, rekao je Fuchs i izrazio nadu da će se predviđeni hodogram moći realizirati, kao i da će na kraju biti moguće ukidanje nošenja maski.

Početak testiranja ovisi o dolasku testova

Danas će Direkcija za robne zaliha otvoriti ponude na njihov poziv o dobavi testova i početak testiranja ovisi o tome kada testovi dođu u škole, istaknuo je Fuchs dodavši da će Ministarstvo danas video linkom razgovarati s ravnateljima, te da je HZJZ napravio video upute za roditelje.

Osvrćući se na probleme sa cijenama energenata, Fuchs je ustvrdio kako je glavni problem u Zagrebu. Ministarstvo je zaduženo za visoke škole i institute, dok su škole u nadležnosti osnivača, gradova i županija.

Kaže da treba vidjeti ugovore tih institucija s isporučiteljima i nije prihvatljivo ako su stigli višestruko veći računi, a da obje stane nisu sklopile ugovor.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više