Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Fuchs: 'Razmišljamo o tri opcije testiranja zaposlenika u obrazovanju. Djecu nećemo provjeravati'

Do petka bi, kaže ministar, trebali razraditi detalje

FOTO: N1

Sljedeći tjedan covid potvrde postaju obavezne za sve državne i javne institucije, odnosno za njihove zaposlenike i posjetitelje. To uključuje i djelatnike u školstvu zbog čega su prosvjetni sindikati najavili propitkivanje ustavnosti takve odluke.

Uvođenje potvrda i provođenje mjera u obrazovnom sustavu komentirao je danas resorni ministar Radovan Fuchs, nakon sjednice Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije s naglaskom na visoko obrazovanje održane u Saboru. Naglasio je kako je jučer rekao da je potrebno još nekoliko dana da razrade kako će se sve provesti.

“Pokušavamo se dogovoriti. Uvest će se varijanta testiranja za sve koji se trebaju testirati, a oni koji imaju covid-potvrde se neće trebati testirati. E sad, kako će se testirati, nekoliko je bilo opcija. Bila je varijanta ovlaštenih institucija, druga je bila u školama i treća je bila samotestiranje, te su opcije na stolu, nije rečeno konkretno koja”, najavio je Fuchs, prenosi N1. Dodao je kako će do petka znati detalje nakon što usporede sve argumente za i protiv.

Neće testirati djecu stariju od 12 godina

Fuchs je odbacio da razmatraju testiranje djece starije od 12 godina za odlazak u škole. “To je zahtjevna varijanta, već samim testiranjem nastavnika imamo pitanje hoće li netko htjeti, zamislite to s djecom. S ravnateljima jako dobro surađujemo, morate uvijek imati nekoga u školama tko će voditi brigu, a s ravnateljima i ravnateljicama je to zadatak, da se brinu oko organiziranja funkcioniranja škola, a ne samo u situacijama u kojima nemamo ugrozu”, poručio je ministar obrazovanja.

Ponovio je da razmatraju tri mogućnosti testiranja zaposlenih u školstvu te je naglasio da to nije jednostavno organizirati.

“Kada zbrojite odgojiteljice i odgojitelje u vrtićima pa postavite stvar na razinu osnovnih i srednjih škola i visokog obrazovanja, govorimo o broju od oko 120.000 ljudi, sam sustav škola je na 60.000. Ako je cijepljeno 45 posto i ne znamo koliko je preboljelih, govorimo o testiranju 30 tisuća ljudi. I tako svaka dva dana, prije nego krene izvođenje nastave. Onda ravnatelji moraju presložiti satnicu da se stignu testirati. Nije jednostavno, ali sve to namjeravamo propisati u uputama”, istaknuo je Fuchs.

Boras: ‘Osnovali smo Stožer prije države’

U Saboru je uz Fuchsa bio i rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras. Smatra da su ministarstvo i Stožer donijeli dobre odluke, pa je poručio da će se Sveučilište uvijek “striktno držati stvari oko covida”.

Naglasio je da su dali “vrlo jaku preporuku” da se poštuju odluke Nacionalnog stožera, s kojim, kaže, dobro surađuju. Napomenuo je da Sveučilište ima i vlastiti Stožer pa se pohvalio da su ga osnovali prije države.

“Ovih dana naš Stožer zasjeda i ne mogu još reći hoćemo li uvoditi covid-potvrde. Moje mišljenje je da se svi trebaju cijepiti. Ja prihvaćam da se neki ljudi ne žele cijepiti, ali neke skupine djelatnika više nemaju to pravo. Recimo, medicinski stručnjaci moraju poštovati struku”, poručio je Boras pa dodao: “Mi se moramo zaštititi i slušat ćemo odluke Stožera, dakle ili covid-potvrde, ili potvrde o cijepljenju ili testiranje. Dekani su pravne osobe i po zakonu su dužni organizirati nastavu i rad, imam puno povjerenje u njih.”

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu