Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Gabrijela Žalac odvedena na razgovor s europskim istražiteljima zbog afere koju je otkrio Telegram

Prije 20-ak dana izvršena je i pretraga u njezinom bivšem ministarstvu

11.03.2019., Zagreb - Gabrijela Zalac, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, obratila se medijima nakon prometne nesrece u kojoj je automobilom udarila desetogodisnju djevojcicu. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Bivša ministrica Gabrijela Žalac odvedena je jutros na razgovor s europskim istražiteljima zbog afere Softver, koju je još 2019. godine otkrio Telegram.

Vijest o novom potezu europskih istražitelja neslužbeno je jutros doznao Večernji list. Kako je ranije objavljeno, policajci iz PNUSKOK-a prije dvadesetak su dana po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO), novoformiranoga tužiteljskoga tijela koje se bavi malverzacijama u kojima su oštećeni Europski fondovi, izvršili nekoliko pretraga u navedenome ministarstvu te izuzeli dokumentaciju vezanu upravo oko posla s Ampelosom.

Softver od 2,9 platili 13 milijuna

Kako je Telegram otkrio prije više od dvije godine, tvrtka Ampelos 2018. dobila je od Ministarstva regionalnog razvoja, kojim je tada upravljala Gabrijela Žalac, unosan posao na razvoju Informacijskog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem.

Ugovor je bio vrijedan 13 milijuna kuna bez PDV-a, a Telegram je ustanovio da je taj iznos bio daleko veći od prave vrijednosti naručenog. Naime u poslovnim knjigama Ampelosa pronašli smo trošak izrade sustava koji je iznosio 2,9 milijuna kuna. Pojednostavljeno, softver koji je koštao 2,9 milijuna kuna, Ministarstvo gospođe Žalac platilo je 13 milijuna.