Politika & Kriminal

Gallup je napravio jadnostavnu tablicu koja pokazuje koliko Amerikanci nisu oduševljeni svojim izborom Trumpa

Procedurom za preuzimanje vlasti nezadovoljno 51 posto Amerikanaca

R
FOTO: AFP

U anketi koju je agencija za istraživanje javnog mnijenja Gallup provela dva tjedna prije inauguracije, novoizabrani predsjednik Donald Trump ostvaruje povijesno loše ocjene.

Istraživanje je pokazalo da 51 posto Amerikanaca nije zadovoljno postupkom preuzimanja predsjedničke dužnosti, a podržava ga 44 posto. Prošloga mjeseca, javnost je po ovom pitanju bila podijeljena, bilo je 48 posto zadovoljnih i 48 posto nezadovoljnih.

Najlošije ocjene u posljednjih 25 godina

Postoci ispitanika koji su zadovoljni procesom preuzimanja vlasti najniži su u usporedbi sa svima koje je Gallup do sada mjerio, počevši do Bill Clintona 1992./93. godine. Trenutna ocjena Trumpa samo još više udaljuje od njegovih prethodnika, osobito Baracka Obame, koji je imao 83 posto zadovoljnih procesom tranzicije u siječnju 2009. koja je narasla sa 75 posto zadovoljnih ispitanika iz prosinca 2008.

Među ispitanicima, većina republikanaca, 87 posto ispitanih u siječnju i 86 posto u prosincu, bilo je zadovoljno tranzicijskim postupkom, dok je samo manji broj demokrata izrazilo zadovoljstvo, odnosno 13 posto u siječnju i 17 posto u prosincu.

Visoka polariziranost okruženja

Američka percepcija Trumpovih kandidata za članove kabineta prilično je izmiješana. Ukupno, oko 52 posto kaže da je njegov izbor prosječan ili bolji, od kojih je 32 posto njegove kandidate ocijenilo kao izvrsne ili iznadprosječne. U isto vrijeme, 44 posto ispitanih smatra da su Trumpovi kandidati za funkcije ispod prosjeka ili loši.

Ako promatramo i pozitivne i negativne ocjene, Amerikanci smatraju da je Trumpov kabinet gori od onih koje su postavili Obama, Bush i Clinton. Međutim, ako uzmemo u obzir postotak koji kabinet ocjenjuje kao iznadprosječan ili izvrstan, Trumpov izbor je s 32 posto tek malo slabije ocijenjen od Bushevog kabineta, koji je imao 38 posto u siječnju 2001. i jednak onome koji je imao Clinton uoči inauguracije sredinom siječnja 1993. Samo je Obama s 45 posto znatno bolje ocijenjen.

Glavna razlika u Trumpovom slučaju je to što mnogo više Amerikanaca procjenjuje njegov izbor članova kabineta kao ispodprosječan ili loš: 44 posto je upravo tu ocjenu dodijelilo Trumpovom, dok je takvu ocjenu Clintonovom kabinetu dalo tek 13 posto, a Bushovom 12 posto ispitanih.

Ove drastične razlike upućuju na zaključak da se u ovom slučaju radi o izrazito polariziranom okruženju. Relativno malo Amerikanaca Trumpov je izbor kandidata ocijenilo prosječnim (20 posto) u usporedbi s 51 posto ispitanih koja je tako ocijenila Clintonov kabinet, ili 41 posto ispitanika Bushov, odnosno 38 posto Obamin kabinet.

Trump je od izbora učinio dosta stvari koje su mu trebale donijeti simpatije javnosti, uključujući i otvaranje dijaloga s političkim protivnicima, izbor generala na ključna mjesta u kabinetu, i to u trenutku kada je povjerenje u američku vojsku na visokim razinama, kao i sporazume na temelju kojih će radna mjesta zadržati u Sjedinjenim Državama.

Inauguracijski govor je nova prilika

U isto vrijeme, Trump je i dalje zauzima prilično agresivan nastup prema medijima, javno je izazvao obavještajne agencije i razvlačio osjetljiva vanjskopolitička pitanja po Twitteru. Iz nekih razloga, Trumpov pristup nije ublažio američku zabrinutost, iako je nešto manje od pola ispitanih zadovoljno tranzicijom u predsjednički ured.

Inauguracijski govor koji će se održati 20. siječnja predstavlja priliku za 45. predsjednika da utječe na to kako ga Amerikanci doživljavaju, no nakon toga, Trumpova će javna slika više ovisiti o tome kako će njegovi postupci djelovati na stvarni svijet, uključujući ekonomiju, troškove za zdravstvo, poreze i nacionalnu sigurnost.

 

Nastavite čitati